logo

12 Yılda İple Yazdığı Kuran’ı Kerim, Guinness Rekorlar Kitabına Girecek

12 Yılda İple Yazdığı Kuran’ı Kerim, Guinness Rekorlar Kitabına Girecek

 

Suriyeli Mohammed Maher Hadri’nin, iplerle bez üzerine işlediği Kur’an-ı Kerim görenleri şaşırtıyor.

Suriyeli Mohammed Maher Hadri’nin, iplerle bez üzerine işlediği Kur’an-ı Kerim görenleri şaşırtıyor. Siyah bez üzerine iplerle nakşedilen Kuranı Kerim’in işlenmesi, kontrol edilmesi ve ciltlenmesi tam 12 yıl sürmüş. Alanında ilk olma özelliği taşıyan Kur’an-ı Kerim, Guinness rekorlar kitabına da girecek.Suriye’nin Halep şehrinde terzilik yaparken içinde Kur’an-ı Kerim yazma isteği uyanan Hadri, 12 yıl süren Kur’an yazma hikayesini şöyle anlattı: “Küçükken devamlı Kur’an yazmak istiyordum. Terzilik mesleğini tam öğrendikten sonra Kur’an’ı farklı, özel bir şekilde yazmak istedim. Eşimle hep istişare ederek planlar yaptım. İple, ilk olarak, ‘veme tevfigi, ille billeh’ yazdım. Çok güzel bir görüntü ortaya çıktı. Sonra Vakıa suresinin tamamını yazdım. Gören herkes çok beğendi. Bundan sonra Kur’an-ı Kerim’i yazmayı aklıma koydum. Bu konuda eşimden büyük destek gördüm.”Hadri, çalışmaya 2000 yılında tasarım yaparak başladığını belirterek, “12 cilt olarak tasarım yaptıktan sonra, bez üzerine iplikle Kur’an-ı Kerim ayetlerini yazmaya başladım. Her bir ciltte 2,5 cüz oluşturdum. Boyu 80, eni 60 santimetre olan sayfaların üzerine Kur’an’ı işleme işi 8 yılımı aldı. Sonra işlediğim bu sayfalar üç değerli hoca tarafından, 2 yılda defalarca kontrol edildi. Hocaların kontrolünden sonra 2 yıl da ciltlerin yapımı sürdü. Her bir cilt 15 kilogram geliyor. Harflerin işlenmesinde altın renkli, özel bir ip kullandık. 12 yılın sonunda çok arzu ettiğim esere kavuştum.” açıklamasını yaptı.Yaptığı eserin dünyada iple yazılan ilk Kur’an-ı Kerim olma özelliği taşıdığını vurgulayan Mohammed Maher Hadri, “10 Ekim’de Dubai‘de katılacağız fuara. Guinness yetkilileri de gelecek. Kur’an-ı Kerim, Guinness’e ‘dünyada iple bez üzerine yapılan ilk kitap’ olarak resmen girecek.” ifadelerini kullandı.

Tamalandıktan sonra ilk kez Dubai‘de bir fuarda sergilenen Kur’an-ı Kerim, sırasıyla İran, Suriye, Lübnan, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve son olarak da, Türkiye‘de görücüye çıktı.

Pendik Belediyesi tarafından organize edilen, 9. Pendik Uluslararası Sanatçılar Buluşması standında sergilenen Kur’an-ı Kerim, 29 Eylül 2013 Pazar akşamına kadar görülebilecek.

Picture 5

 

Etiketler: »