logo

Alerjisi olanlar spor yaparken dikkat

Alerjisi olanlar spor yaparken dikkat

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Allerji-İmmünoloji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Kurt, gıdalara ve ilaçlara alerjisi olanları spor yaparken dikkatli olmaları konusunda uyardı.

“Alerjik olunan gıda veya ilaç alındıktan sonra egsersiz yapıldığında alerji hatta alerjik şok ortaya çıkabilir” diyen Kurt, alerjik olunan gıda alındıktan sonra birkaç saat içinde spor aktivitesi yapılırsa ciltte kaşıntı, döküntü ile beraber nefes darlığı ve ciddi durumlarda şokun ortaya çıkabileceğini kaydetti.

İLAÇ TEDAVİSİ  GEREKİYOR

Egzersizle, alerjik şok tetiklenmesinin daha çok gıda alerjileri ile ortaya çıktığına dikkati çeken Kurt, “Tükettiği gıdaya karşı alerjisi olduğunu bilmeyen kişiler, spor yaptığı sırada ortaya çıkan alerjik şoku, kalp krizi zannedebilirler. Bu hastaların, alerji olduğu tespit edilerek, ilaç tedavilerinin düzenlenmesi gereklidir” diye konuştu.

Kurt, kişilerin alerjisi olduğu gıdaları, yürüyüş, koşma, bisiklete binme veya yüzme gibi çeşitli spor aktiviteleri yapmadan önce tüketmemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.