logo

11 Mayıs 2013

Alex memleketinde Türk heyetini ağırladı

Alex memleketinde Türk heyetini ağırladı

Bu kapsamda ilk gezisini Brezilya’nın güneyinde yer alan Parana eyaletinin başkenti Curitiba’ya yapan Büyükelçi, Alex de Souza ile de görüştü.

Büyükelçinin kurumları ziyaretinde Fenerbahçe’de 8 yıl futbol oynayarak Türk halkının ilgisini çeken Alex de Souza’dan bahseden Brezilyalı yetkililer ise ünlü futbolcunun Parana ile Türkiye arasında doğal bir kültür elçisi konumunda olduğunu vurguladılar.

BURSA’YA KARDEŞ ŞEHİR GELİYOR

Büyükelçi, Eylül ayında Brezilya’dan Türkiye’ye kalabalık bir ticaret heyetinin gideceğini haber verdi. Beraberindeki heyet ile birlikte ülkenin sanayi ve tarım üretiminde söz sahibi olan Parana’da Türkiye ile ticaretin artırılması yollarını görüşen Erçin, resmi kurumların temsilcilerini makamlarında ziyaret etti.

Parana Belediye Başkanına yapılan ziyaret esnasında Bursa’nın tarihi, turistik ve ticari yönleri ile Curitiba’ya benzerliği konuşuldu. Bunun üzerine Belediye Başkanı’nı Türkiye’ye davet eden Erçin, kendisine Bursa’yı özellikle gezdirmek istediğini ve bu vesileyle iki şehir arasında yapılabilecek bir kardeşlik anlaşmasının çok yakışacağını dile getirildi.

SOYKIRIM YASASININ İPTALİ GÜNDEMDE

Brezilya Büyükelçisi ayrıca yapılan resmi ziyaretler çerçevesinde Parana Eyalet Parlamentosu’nda, sözde Ermeni soykırımının tanınmasını öngören yasanın kabulüne ilişkin itirazlarını dile getirdi. Bu sebeple parlamento başkanı, vali ve yasayı kaleme alan milletvekili ile görüşen Erçin, ihtilaflı tarihi konularda parlamentoların yasa çıkartmalarının sakıncalarını vurguladı ve Brezilya ile Türkiye ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek yasanın iptalini talep etti.

Türkiye’nin Brezilya için çok önemli bir dost olduğunu ifade eden eyalet yetkilileri yapılan görüşme neticesinde Ermeni nüfusun yaşamadığı Parana ‘da bu yasanın iptali için bir çalışma başlatılacağını duyurdular.

Büyükelçi Ersin, ayrıca stratejik eylem planı doğrultusunda iki ülke arasındaki akademik iletişimin geliştirilmesi için Brezilyanın ilk üniversitesi olan Parana Eyalet Üniversitesinin rektörüyle bir görüşme yaptı. Üniversite yönetiminden öğrenci değişimi ve akademisyen transferleri konusunda bir protokol oluşturulmasını talep eden Büyükelçi, aynı zamanda üniversite bünyesinde bir Türk araştırma kürsüsünün kurulmasını talep etti.

Kaynak: haber7.com