logo

Atık yağları bu robot toplayacak

Atık yağları bu robot toplayacak

Tuzla Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından, belediye hizmet binasına konan atık yağ toplama robotu ile vatandaşların evlerinde kullandıkları atık yağlar toplanarak, hem bu yağların çevreye zarar vermesi önleniyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlanıyor. Üstelik bu cömert robot, kendisine teslim edilen yağlar için hediye de veriyor.

atik-yaglari-bu-robot-toplayacakTuzla Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından, 2011 yılında 92 bin 933 litre, 2012 yılında 94 bin 730 litre olmak üzere 2 yılda toplam 187 bin 663 litre atık yağ topladı. Atık yağların toplanması amacıyla yürütülen kampanya çerçevesinde, atık yağ toplama robotları da kullanılmaya başlandı. Tuzla Belediyesi ve Aydınlı Semt Konağı’nda kullanılmaya başlanan bu robotlar, 2 litre atık yağ karşılığında 1 TL. hediye veriyor.

Yazıcı: Çevreye Verdiğimiz Önem Daha Değerli

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, bitkisel atık yağ toplama kampanyasının bilinirliğini arttırmak için bu uygulamaya başladıklarını söyledi. Başkan Yazıcı, “Bitkisel atık yağlar, suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar, su sistemine zarar verir, havadan suya oksijen transferini önler, zamanla suda bozularak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır. Atıksu arıtma tesisinin işletme maliyetini artırır. Atık yağlar, atık su kanal borularına yapışarak boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden olur. Kullanılmış bitkisel yağlar, atık su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Bu sebeplerden dolayı gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde kullanılmış bitkisel yağların kanalizasyona, yüzeysel sulara dökülmesi yasaktır. Bu tür yağların kanala dökülmesi önlendiği için gelişmiş ülkelerde atık suların kirlilik yükü, Türkiye’deki evsel atık sulara göre daha düşüktür. Tuzla Belediyesi olarak atık yağ toplama kampanyasını özendirici uygulamalarla sürdürüyoruz. Makinelerimiz 2 litre atık yağ için 1 TL. gibi cüzi bir hediye veriyor ama kampanyaya katılan vatandaşlarımız, çevreyi korumak için değeri maddiyatla ölçülemeyecek büyüklükte bir hediye veriyor” şeklinde konuştu.

KAYNAK: TUZLA BELEDİYESİ

 

Etiketler: » » »