logo

11 Haziran 2013

Fenerbahçe ile Beşiktaş’a men talebi

Fenerbahçe ile Beşiktaş’a men talebi

uefa-1362121557Sarı-Lacivertli ekibin 2 yıl Avrupa kupalarından men edilmesi, Başkan Aziz Yıldırım ile yöneticiler Ali Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu ve kulüp çalışanı Cemil Turan için maç sonucunu etkilemekten hak mahrumiyeti cezası istendi. Beşiktaş’ın ise bir yıl Avrupa Ligi müsabakalarından ihracı talep edildi. Ayrıca şu an başkan adayı olan eski asbaşkan Serdal Adalı ve eski teknik direktör Tayfur Havutçu’nun, futbolla ilgili her türlü faaliyetten ömür boyu men edilmesi isteniyor. Kararın haziranın son haftasında açıklanması bekleniyor.

Türkiye’de, 3 Temmuz 2011’de başlatılan futbolda şike iddialarına yönelik soruşturmanın ardından Fenerbahçe, Avrupa kupalarına bir yıl gidememişti. Birçok yönetici, teknik direktör, futbolcu ve menajer de uzun süre cezaevinde yatmıştı. Türkiye Futbol Federasyonu, kurulları aracılığıyla cezaları kesip dosyayı karara bağlamasına rağmen konu halen Yargıtay aşamasında. Düne kadar sessizliğini koruyan UEFA’dan ise resmî bir açıklama geldi. UEFA’nın sitesindeki bildiride, Fenerbahçe ile Beşiktaş dışında Rumen temsilcisi Steaua Bükreş’in adı geçti. Serdal Adalı ile Tayfur Havutçu ise 11 Mayıs 2011 tarihinde Beşiktaş’ın İstanbul BBSK’yla oynadığı Ziraat Türkiye Kupası finalinde şike yapmakla suçlandı.

Davanın UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu tarafından 21 Haziran 2013’te, İsviçre’nin Nyon kentindeki merkezde görüşüleceği bildirildi. Siyah-Beyazlıların 19 Haziran’a kadar gerekli beyanlarda bulunma hakkının olduğu kaydedildi. Fenerbahçe’nin maç sonuçlarını etkileme faaliyetlerine yönelik inceleme sonrasında, iddialar doğrulanırsa kulüp ve 5 yönetici hakkında cezanın gündeme geleceği vurgulandı. Duruşmanın 22 Haziran’da gerçekleştirileceği, Sarı-Lacivertlilerin 20 Haziran’a dek savunma verebileceğinin altı çizildi.

KARAR, EN GEÇ 15 TEMMUZ’DA ÇIKACAK

UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu’nun kesin kararlarının 24 Haziran’ı takiben 1 hafta içinde açıklanacağı duyuruldu. Sporx’in haberine göre; taraflar 7 günde temyize gidebilecek. Yani UEFA Tahkim Kurulu’na itiraz edebilecek. Tahkim’in ardından uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) ya da İsviçre federal mahkemelerine başvuru gündemde. Bu iki merciinin itirazı incelemeyi kabul edip etmeyeceği net değil; ancak UEFA’dan 15 Temmuz 2013’ten önce nihai disiplin kararı çıkacak.

Bu gelişmeler üzerine Borsa’da işlem gören Fenerbahçe ile Beşiktaş, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nu (KAP) bilgilendirdi. Fenerbahçe Kulübü’nün, “UEFA Disiplin müfettişinin 2011 yılında açılan dosyaya ilişkin hiçbir savunma ve delilin yer almadığı, çeşitli kaynaklardan alınmış iddia dayanakları ile tanzim edilmiş raporu tarafımıza ulaşmış.” şeklinde ifadelerle başlayan yazısında şöyle denildi: “Başkanımız Sayın Aziz Yıldırım ve yöneticilerimiz Sayın Alaeddin Yıldırım, Sayın Mehmet Şekip Mosturoğlu, Sayın İlhan Yüksel Ekşioğlu (Kulüp YK Üyesi) ve Sayın Cemil Turhan’ın disiplin ihlali işledikleri (Disiplin Düzenlemesi Madde 5) iddia edilmekte, anılan yöneticilerimiz için futbol faaliyetleri konusunda hak mahumiyeti talep edilmekte, kulübümüzün doğrudan veya dolaylı olarak maç sonucuna etki edecek eylemde bulunduğu iddia edilmekte, anılan sebeplerle Kulübümüzün gelecek 2 sezon UEFA müsabakalarından men edilmesi talep edilmektedir.”

Beşiktaş’ın yazısında da UEFA Disiplin müfettişinin sunduğu raporda şu ifadelerin kullanıldığı aktarıldı: “Beşiktaş JK’yı 2013/2014 sezonu için UEFA Avrupa Ligi müsabakalarından men etmek, Disiplin Talimatı’nın ihlalinin ciddiyetine bağlı olarak Disiplin Kurulu tarafından kararlaştırılacak bir süre boyunca gelecekteki UEFA müsabakalarından men etme yönünde Beşiktaş JK’ya karşı ilave yaptırım uygulanmasını değerlendirmek, Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu hakkında futbolla ilgili her türlü faaliyete katılmamalarını kılacak şekilde ömür boyu men cezası uygulamak.”

Etiketler: » »