logo

Gemi Hastane projesi hayata geçiyor.

Gemi Hastane projesi hayata geçiyor.

ABD, Çin ve İspanya gibi ülkelerin sahip oldukları gemi hastaneler genellikle yük gemisi ve tankerlerden dönüştürülürken Türkiye’nin üreteceği gemi hastane herhangi bir gemiden dönüştürülmeden dünyada bu amaç için inşa edilen ilk gemi hastane olma özelliği taşıyacak.

 

Sağlık Bakanlığı, gemi hastane projesinin hazırlık aşamasında sona geldi.

 

PROJE TAMAMLANDI

Sağlık Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı gemi hastane projesi başlıyor. Geçtiğimiz aylarda ABD’deki gemi hastaneyi inceleyen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve proje üzerinde çalışan Bakanlık ekibi proje hazırlıklarını tamamladı. STAR’ın ulaştığı projenin detayları şöyle:

 

İHALE 2015’İN İLK ÇEYREĞİNDE

Dünyada ilk gemi hastane olma özelliği taşıyacak olan ‘Gemi Hastane Projesi’ için Sağlık Bakanlığı 2015 yılının ilk çeyreğinde ihaleye çıkmayı hedefliyor. Gemi hastanenin yapımında kullanılacak ürünler Türkiye içindeki kaynaklardan sağlanacak. Kamu-özel ortaklığı ile Tuzla tersanesinde yapılması planlanan gemi hastane tamamen yerli üretim olacak.

 

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ İLE İŞLETİLECEK

Projede gemi hastane için çıkarılan (Güncel piyasa durumu göz önünde bulundurularak) maliyet yaklaşık 300 milyon TL. İhaleyi alan firma gemiyi yap-işlet-devret modeliyle işletecek. Buna göre Bakanlık proje kapsamında geminin yapımı için süreyi 24+3 ay şeklinde planlıyor. Öte yandan firma 27 aydan daha kısa bir sürede gemi hastaneyi devreye soktuğu takdirde her ay için devlet ayrı kira verecek. Gemi hastaneyi yapacak olan firma 25 yıl hastane olarak işlettikten sonra devlete teslim edecek. Böylece devlet gemi için bir kuruş ödemeden gemi hastaneye sahip olacak.

 

ÜLKELERİN YARDIMINA DA KOŞACAK

Gemi hastanenin rotasını Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü belirleyecek. Böylece herhangi bir afet, salgın, savaş veya olağanüstü durumlarda Bakanlık gemi hastaneyi o bölgeye gönderebilecek. Ayrıca okyanusa açılabilecek şekilde tasarlanacak olan gemi hastane, afet durumlarında başka ülkelerin de insani amaçlı yardımına gönderilecek.

 

GEMİ HASTANENİN ÖZELLİKLERİ

Boyu 203, genişliği 26, yüksekliği 29 metre olacak. 10 güvertesi, heliportu ve 15-20 bin metrekare kapalı alanı bulunacak gemi hastane, 20-22 deniz mili hızla gidecek.

 

Gemi hastanenin acil ünitesinde 15’er muayene ve müşahede, 2’şer müdahale ve resüsitasyon yatağı olacak. 17 branşta poliklinik ve her tür ameliyatın yapılabileceği gemi hastanede, ikisi özellikli beyin ve kalp damar cerrahisi olmak üzere 8 ameliyathane bulunacak.

 

Gemi hastanede 2 doğumhane, 20’si erişkin, 6’sı çocuk, 4’ü yeni doğan olmak üzere 30 yoğun bakım yatağı, 6 yataklı diyaliz ünitesi, 2 yataklı yanık ünitesi, tıbbi gaz üretim ve dolum sistemi, 200 hasta yatağı olacak.

 

Personel ve hasta bölümleri yolcu gemisi standardında planlanan gemi hastanede 316 sağlıkçı, 35 de geminin işletiminden sorumlu personel görev yapacak. Görev türüne göre sağlık personeli planlamasında değişiklik yapılabilece

Etiketler: » » »