logo

“Göktürk-3” uydusu 2019’da hazır

“Göktürk-3” uydusu 2019’da hazır

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Faruk Özlü, Türkiye’nin kendi uydusunu üretmek için çalışma yaptığını söyledi.

İlk yerli uydu Göktürk-3 için TAI’yle dün sözleşme imzalandığını belirten Özlü, “Göktürk-3 uydusunu 2019 yılına kadar tasarlayacağız, üreteceğiz ve fırlatacağız” dedi.

Uydunun tasarım aşamasının 2 yıl süreceğini, kalan sürede ise prototip çalışmalara geçileceğini anlatan Özlü, ortaya çıkabilecek hataların da düzeltileceğini kaydetti.

Özlü, Göktürk-3 uydusunun yarım metrenin altında çözünülürlükle SAR özelliklerine sahip olduğunu dile getirerek, uydu kamerasını ASELSAN’ın üreteceğini, tasarımında ise TÜBİTAK’ın görev alacağını söyledi.

“Bulutlu havalardan etkilenmeyecek”

Uzaydan bakıldığı zaman 50 santimetreye kadar olan cisimlerin tanınacağını anlatan Özlü, “Yani, bir insan suretini belirleyebilecek çözünürlükte olacak. En büyük özelliği de bulutlu havalardan etkilenmeyecek olmasıdır” diye konuştu.

Özlü, kameraların eskiden ihraç edildiğine dikkati çekerek, bu dönemlerin sona ereceğini vurguladı.

“Türkiye’nin artık uzayda kendisinin tasarlamış olduğu bir uydusu olacak” diyen Özlü, “Ankara’da Uydu Test ve Entegrasyon Merkezi kurduk. O merkez büyütülecek. Artık kendi uydularımızı kendimiz yapmış olacağız. Bu sayede Türkiye olarak uzaydan daha fazla istifade edeceğiz. Teknolojik olarak da bir adım ileri gitmiş olacağız” ifadesini kullandı.

Göktürk-3’ün, Türkiye için ciddi bir hamle olduğuna vurgu yapan Özlü, yabancı desteği ve ana yüklenicisi olmadan kendi tasarladıkları ürünü uzaya göndereceklerini kaydetti.

Kaynak: haber7.com