logo

Kafede Gezi Parkı Zirvesi

Kafede Gezi Parkı Zirvesi

üeaüeVali Mutlu’nun, eylemcilerle görüşmesi yaklaşık 4.5 saat sürdü. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Vali Mutlu, çok faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Mutlu, görüştüğü eylemcilerin yaklaşımlarına ilişkin, “Orada kalma ve bunu sürdürme konusunda katı bir duruşlarının olmadığını, yeteri kadar kaldıklarını, özellikle sayın Başbakanımızın bu akşam yapmış olduğu değerlendirmenin de tesiriyle çok daha pozitif bir yaklaşım içerisinde bu gelen mesajlara duyarlılık gösterdiklerini hissettik” diye konuştu.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Gezi Parkı eylemcileriyle görüşmesine ilişkin, “Süratle bu konuyla ilgili kendi içlerinde de değerlendirmelerini Gezi Parkı’ndaki gençlerle yaparak, önümüzdeki süreci, bu manada yeteri kadar Gezi Parkı’nda kaldıklarını ifade ederek de tamamlayacakları hissini de onlardan aldım” dedi.

Mutlu, Gezi Parkı eylemcileriyle Dolmabahçe’de yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmeye gece saat 12’de başladıklarını ve 5 saatlik uzun bir sohbet olduğunu söyledi.

Toplantıya katılımın çok iyi olduğunu, beklediğinden fazla sayıda gencin geldiğini kaydeden Mutlu, hepsinin duygu ve düşüncelerini paylaştıklarını dile getirdi.

Mutlu, şöyle devam etti:

“Öncelikle, birlikte olmaktan duydukları memnuniyeti çok net paylaştılar. Ve böyle bir sohbetle duygularını, düşüncelerini aktarabilmekten dolayı da, aslında biraz da gecikmiş olmasının sitemlerini de paylaşmak suretiyle genel bir memnuniyeti de aktarmış oldular. Tabii, çevre duyarlılığı içerisinde, zaten ben davetimde de özellikle onu belirttim. ‘Tamamen çevre duyarlılığı içerisinde hareket eden Gezi Parkı’ndaki gençlerden sohbete katılmak isteyenler buyursunlar’ demiştik. Hakikaten bu çevresel duyarlılığı olan ve bunun yanı sıra ülkenin genci olması hasebiyle de farklı konularda da fikirlerini, düşüncelerini paylaşan, istifade ettiğimiz ve karşılıklı olarak iyi bir empati geliştirdiğimiz bir toplantı, sohbet oldu.”

– ”Bu tür ilişkilerin kalıcı olanı tercihim”

Kendisinin her zaman bu tür ilişkilerin bir defaya mahsus olmayanını, kalıcı olanını tercih ettiğini vurgulayan Mutlu, “Görüşmüş olduğum bu tür gruplarla devamlı irtibatlı olabilmeyi zaman içerisinde önemseyen bir valiyim. Ve bu manada gerek gençler, gerekse toplumumuzun farklı katmanlarından, farklı gruplarından insanlarla bir arada olmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Vali Mutlu, bu gruba da iletişim adreslerini verdiğini, onların da iletişim bilgilerini kendilerine ulaştıracağını anlatarak, “Ve bundan sonra Gezi Parkı hadisesi tabii ki tamamlanmış olacak. Bu yaklaşımı kendilerinden aldım” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu akşam yapmış olduğu toplantıdan sonra gelen haberlerin de gençler üzerinde bu olumlu havanın doğmasında çok büyük bir rolü olduğunu aktaran Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Süratle bu konuyla ilgili kendi içlerinde de değerlendirmelerini Gezi Parkı’ndaki gençlerle yaparak, önümüzdeki süreci, bu manada yeteri kadar Gezi Parkı’nda kaldıklarını ifade ederek de tamamlayacakları hissini de onlardan aldım. Bu konuda aralarında farklı düşünenler de var, yok değil. Biraz daha kalmayı düşünenler de var. Genel temayülün bu merkezde olduğunu da hissettim. Ve şöyle bir davet de aldım. ‘Biz Gezi Parkı’nda bu şeyi bitirelim ama Gezi Parkı’nda zaman zaman piknik de yapalım. Bu piknikte de sizi de aramızda görelim. Hatta pikniğe farklı davetleri de yapalım arzu ediyoruz’ dediler. Dolayısıyla Gezi Parkı ile olan ilgi ve alakalarının devam edeceği buradan anlaşılıyor.”

– Gezi Parkı’nda hep beraber piknik yapmak…

Vali Mutlu, görüşmeden ayrılışlarının da bu manada çok güzel olduğunu ifade ederek, “Yani Gezi Parkı’nda tekrar buluşmak ama bu kez hep beraber piknik yapmak veyahut da farklı etkinliklerle buluşmak ama çadırların altında, geceleyerek değil, zaman zaman orada bulunmak suretiyle öyle bir ayrılışı sürdürecekleri, ayrılışı gerçekleştirecekleri intibaını aldım” diye konuştu.

Görüşmeye gelen toplam iştirakçi sayısının yaklaşık 150 olduğunu belirten Mutlu, “Orada kalmakta olan bin 500 civarında genç var. Onların içerisinde tabi önemli bir rakamdır. Arkadaşlarıyla süratle görüşerek, değerlendirerek, süreci iyi yöneteceklerini düşünüyorum. Ve hepimiz için mutlu bir gelişmenin olduğunu görüyorum” dedi.

Gençlerin bu tavırlarından dolayı da gerçekten bundan sonraki süreçte, tabi gösterecekleri performans da göz önünde bulundurularak, iyi şeyler yapacakları kanaatinin kendisinde hasıl olduğunu dile getiren Mutlu, şunları kaydetti:

“Konuşmak, sohbet etmek, içlerini boşaltmaları gerçekten anlamlı. ‘Televizyonlar ağırlıklı olarak dışarıdaki olayları, görüntüleri, çatışmaları verdiler ama bize çok fazla mikrofon uzatılmadı, biz çok fazla kendimizi ifade edemedik’ diye de biraz medyaya sitem ettiler. ‘Yani bizim Gezi Parkı’nda bulunuş nedenimizin ne olduğunu daha iyi aktarabilmemiz gerekir’ dediler. Ben medyanın bu konuda ne kadar performans gösterdiğini bilemiyorum açıkçası, medyayı çok fazla takip edemedim. Ama size de bu konularda biraz sitem geldi. Galiba bundan sonra bu duyarlılıklarını medya da biraz daha fazla paylaşabilir.”

– Saygılı duruş

Katılımcıların, ülkenin gençleri olarak eleştiriler, değerlendirmeler yaptıklarını aktaran Mutlu, sözlerine şöyle sürdürdü:

“Bütün yaklaşımlarında, tahlillerinde negatif, pozitif ne olursa olsun şu çok dikkatimi çekti. Başbakanımıza her hitaplarında ‘Başbakanımız’ diye hitap ettiler. Her konuşanda bu yaklaşımı gördüm. Dolayısıyla gerçekten Başbakanımızın hukukun içerisinde ne gerekiyorsa, ondan sonra da referandum, plebisit gibi çözümler noktasında göstermiş oldukları, gerçekten sürecin istenildiği gibi sonlanmasına yönelik değerlendirmelerinin gençler üzerinde çok pozitif bir tesiri olduğunu ama bunun evvelinde de çok saygılı bir duruşları olduğunu gördüm. Bunu, Gezi Parkı’na çevreci amaçlarla gitmiş olan gençler için söylüyorum. Başbakanımız da zaten kendilerine, ‘Gözlerinden öpüyorum’ diye bir mesaj da iletmişti.”

Mutlu, gençleri anladıklarını ve anlamaya devam edeceklerini vurgulayarak, daha geniş bir diyalog çemberi içerisinde bulunmaları gerektiğini kaydetti.

Bunları bir eksiklik olduğu manasında söylemediğini dile getiren Mutlu, “Ama kendilerini anladığımızı onlara hissettirmemiz gerekiyor. Yoksa ben kendi şahsım için ifade edeyim, ülkemizin gençlerini yakinen tanıyoruz. Hangi kuşak olursa olsun, onların duygu ve düşüncelerinin, fikirlerinin, ruhlarındaki heyecanın ne olduğunun farkındayız. Ama bunu bildiğimizi onlara hissettirmemiz ve buna inandırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bugün buradan ayrılırken, gençlerin gelişleri ile gidişleri arasında çok büyük bir fark olduğunu çok net gördüğünü belirten Mutlu, şöyle devam etti:

“Geldiklerinde daha sinirli, daha fazla sorgulayan ve tenkit eden bir yapıyla geldiler ama 5 saat gibi kısa bir sürede yapılan sohbette herkesi daha iyi tanıdıklarını, şehri yönetenleri de tanıdıklarını ve bundan da büyük bir memnuniyet duyduklarını gördük. Dolayısıyla ‘Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım’ sözü fevkalade doğru, anlamlı. Tanış olmak ve bu tanışıklığın gereği yakın olmak çok önemli. Biz, devletimiz ve devletimizin bütün kademeleri gönülden yakın ama bu yakınlığı zaman zaman kucaklaşmak ve göz seviyesine getirmek gibi de bir ihtiyaç var. Aslında bunu yapıyoruz. Yapmadığımız, eksik bıraktığımız bir taraf olarak da düşünmüyorum. Ancak gençliğimiz sayı olarak çok fazla ve onları bütün kanallarda gördüğümüzü ve anladığımızı onlara hissettirmemiz gerekiyor.”

– “Aynı çabukluğu göstermeniz gerekiyor”

Gençlerin, Gezi Parkı’nı boşaltıp boşaltmayacaklarına ilişkin bir soru üzerine de Mutlu, şunları söyledi:

“Şunu söylediler; ‘Biraz çadır vesaire falan kurduk, dolayısıyla bir toparlanacağız’ dediler. Ben de kendilerine, ‘Kurarken çok çabuk kurdunuz, aynı çabukluğu göstermeniz gerekiyor. Artık bu işi tatlıya bağlayalım ve Başbakanımızın da yapmış olduğu bu toplantılar sonucunda alınan kararlar çerçevesinde sizin de süratli bir şekilde bu işi halletmenizde fayda var’ dedim. ‘Yani bu işi öyle çabuk toparlayın ki, pazar gününe kadar, piknik yapabilecek kadar bir süre içerisinde de bu işleri bitirin’ dedik.”

Vali Mutlu, kendisinin buradaki gençlerin duygu ve düşüncelerini aldığını, Gezi Parkı’ndaki diğer gençlerin ne düşündüğünü bilemeyeceğini kaydetti.

Hatta kendisine, “Buradan Gezi Parkı’na gidelim. Sohbeti orada devam ettirip arkadaşla bunları paylaşalım” teklifinin yapıldığını anlatan Mutlu, “Dolayısıyla ümit ediyorum arkadaşlarıyla çok iyi bir iletişim içinde, bu işi uygun bir süre içerisinde tamamlarlar. Azıcık bir sabırla daha bu işi tamamlayacağımızı ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

– “Telefonum bloke oldu”

Vali Mutlu, “Twitter’da telefon numaranızı paylaştınız. Bununla ilgili olumlu-olumsuz ne gibi tepkiler aldınız?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

“Aslında paylaştıktan sonra Twitter’da ‘Niye telefonlarımıza cevap vermiyorsun? Hem telefonu verdin hem de seninle görüşemiyoruz’ diye eleştiriler de geldi. Çünkü telefon bloke oldu. 45 dakika telefonum çalışmadı. Verdiğimiz andan itibaren böylesine yoğun bir iletişim gerçekleşti. Demek ki bir talep var. Ülkenin idarecileri ile insanlarımız çok yoğun buluşmak istiyor.”

TWITTER’DAN TELEFON NUMARASINI VERMİŞTİ
“Artık twitter’dan değil yüzyüze de görüşelim” diyen Mutlu, şikayetler için kendisini 0532 307 86 67 numaralı cep telefonundan aranılabileceğini söyledi. Mutlu, ‘olaylarda bir yanlışınız var mıydı? sorusuna “Hatasız kul olmaz” cevabını verdi. Öte yandan Vali Mutlu dün gece, Gezi Parkı’nda eylem yapan bir grupla yüzyüze görüşme yaptı. Gençlerin taleplerini tek tek dinledi

– Ankaralı babanın isteği

“Sizi etkileyen sıra dışı bir çağrı aldınız mı?” sorusuna karşılık da Vali Mutlu, şöyle konuştu:

“Ankara’dan bir baba aradı. Çocuğu burada. Hatta o genç de buradaydı. Geldi, tanıştık. Alperen diye bir genç. Spor eğitim bölümünde okuyan bir gencimiz. Ve baba, çocuğunun burada kalmasını istemiyor. Aile Ankara’da ve benden ricada bulundu. ‘Vali Bey, ismini, telefonunu veriyorum. Lütfen ilgilen ve benim çocuğu oradan al. Senden bunu rica ediyorum. Ben çocuğu alamıyorum’ dedi. İkna etmekte zorlandığını ifade etti. Bu akşam Alperen’le görüştük. Alperen artık kararını verdi. Bu bizim için çok önemli. Ben, çocuklarıyla buluşmak, evlerinde onlarla kucaklaşmak isteyen aileler adına mutluyum. Bir tek çocuk için dahi olsa bu bence çok kıymetli. Aileler çocuklarını özlediler. Evlerinde olmalarını istiyorlar.”

Gençlerden birinin kravatını istediğini belirten Vali Mutlu, “Yaş 57 oldu ama ruhumuzda bir gençlik var. Kravatı isteyen gence verdik. Ümit ediyorum ki kullanır” dedi.

“Onun hediyesi oldu mu size?” sorusuna da Mutlu, “Sevgilerini hediye ettiler. Benim için çok değerliydi. Sevgilerini aldım” karşılığını verdi.

– Gençlerin görüşleri

Vali Mutlu ile görüşen gençlerden İpek Akyıldız da Mutlu’nun buradaki tavrinin televizyondakinden çok farklı olduğunu belirterek, “Çok daha özgürlükçü, çok daha demokrat, çok daha gençleri anlayan, çok daha anlayışlı, kendi elleriyle çayları arkadaşlara vermeye çalışan, çok daha yardımcı bir kimlikle buradaydı” diye konuştu.

Bu buluşmanın bir iyi niyet göstergesi olduğunu kaydeden Akyıldız, “Yani iyi bir başlangıç, başlama noktası olabilir” dedi.

İsmail Yormaz ise Vali Mutlu’nun uzlaşmacı bir yaklaşımı olduğunu belirterek, “Gençleri, seviyesi ve enerjisiyle etkilemek istedi. Ama karşısında doğal olarak bir günde ikna olmayacak bir kitle vardı. Bazı şeyleri netleştirmek, iletişim kurmak istedi. Söylediği son söz anamlıydı. Bir araya gelmek önemliydi” diye konuştu.

Yormaz, bugünün bir milat olmasını arzu ettiklerini kaydederek, “Umarım iki taraf biribirini daha çok anlar. Belki güzel bir başlangıç olur” dedi.

Etiketler: »