logo

O Hataya Sakın Düşmeyin!

O Hataya Sakın Düşmeyin!

Maliye, emlak alım satımında tapuda yanlış beyan verenlere ceza yağdırdı…

Maliye ev, dükkân alım satımında tapu harcı ödemeleri ve düşük bedel göstermekten kaynaklı vergi kaybını önlemek için dört koldan harekete geçti. Tapuda konut bedelini düşük gösteren ve konut kredisinde düşük ekspertiz yaptıranlara ceza yağdı. Evini düşük gösterenlere aradaki vergi ve gecikme zammıyla birlikte 2-10 bin lira arasında değişen cezalar kesildi. Maliye, gayrimenkulde alım satımların gerçek bedel üzerinden yapılmasını teşvik etmek için broşürler hazırladı. Maliye, gayrimenkullerin gerçek değerinden gösterilmesi, emlak vergisinde kaybın son bulması ve tapuda rayiç bedele son verilmesi konusunda önemli adımlar atıyor.

Emlak şirketleri, belediyeler, bankalar tarafından belirlenen konut değerleri konusunda da standart getirilmesi hedefleniyor. Gelir İdaresi hazırladığı broşürle “risk almayın, gayrimenkulünüze hak ettiği değeri verin” çağrısı yaptı.

ALANA DA SATANA DA CEZA

Tapuda eksik konut bedeli ödeyenlere aradaki farkla beraber tapu harcının da dörtte biri kadar ceza kesiliyor. Gayrimenkulü hem alan hem de satandan harcın yüzde 25’i kadar vergi cezası alınıyor

KAZANÇ İÇİN GELİR VERGİSİ ÖDEYİN

Gelir İdaresi’nce hazırlanan broşürde sorulara yanıt verildi:

– Gayrimenkulümü sattım, vergi ödemem gerekir mi? Elde ettiğiniz kazanç için Gelir Vergisi beyannamesi vermeniz gerekiyor.

– Alım-satım için ödenen komisyon için nasıl bir belge almalıyım? Aracılardan ödenen komisyon tutarı için fatura alınması gerekiyor. Komisyon faturası düzenlemeyen kişileri en yakın vergi dairesine bildirin.

– Gayrimenkulün devrinde ödenmesi gereken harcın ölçüsü nedir? Harcın ölçüsü devir eden ve alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20’dir.

– Banka kredisi ile alırsam, tapuda hangi değeri göstermek gerekiyor? Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının nakit ödenmesi durumunda bu şekilde ödenen tüm miktarın toplanması ve toplam üzerinden harç yatırılması gerekir

ÜÇ ÖNEMLİ UYARI

Gayrimenkulünüzü nakit ya da banka kredisiyle de alsanız tapu işlemlerinde gerçek alım bedelini beyan ediniz. 2 İnşaat şirketi, müteahhit ya da aracılık eden komisyonculardan ödediğiniz bedel karşılığında fatura almayı ihmal etmeyin. 3 Eksik ödenen tapu harçlarının Maliye tarafından cezalı olarak tahsil edileceğini unutmayın.

Etiketler: »