logo

Sigara yasağı etkili oldu mu?

Sigara yasağı etkili oldu mu?

Prof. Dr. Meltem Tor, Temmuz 2009’da yürürlüğe giren kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan 4207 sayılı yasanın başarısının yadsınamayacağını söyledi. Prof. Dr. Tor, son 1 yılda 2 milyon 200 kişinin sigarayı bıraktığını, son 15 yılda ilk kez 100 milyar adedin altında sigara içildiğini kaydetti. Sigara kullananlarda yüzde 10 bırakma sağlandığını vurgulayan Prof. Dr. Tor, “Bu sayede 1.8 milyar TL devletin cebinde kalmıştır. Acil servislere sigara kaynaklı hastalıkların başvurusu da yüzde 24 azalmıştır. Sigarayı bırakma konusunda kararlı ve istekli olanlar üniversite ve devlet hastanelerinin sigara bırakma polikliniklerinden mutlaka destek istemelidirler” dedi.

SİGARASIZ YAŞAMDA KALP KRİZİ, AKCİĞER KANSERİ RİSKİ AZALIR

Prof. Dr. Tor, sigara bırakan kişideki değişimlere değindi. Prof. Dr. Tor, “Sigara bırakıldığında kişide ilk 20 dakikada kan basıncı ve nabız sayısı, 8 saat sonra kandaki oksijen düzeyi normale döner. 24 saat sonra karbonmonoksit vücuttan temizlenmeye başlar. Akciğerler mukus ve sigara artıklarını atmaya başlar. 2- 12 hafta sonra tüm vücutta dolaşım düzelmeye başlar. 3- 9 ay sonra akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 artar. 5 yıl sonra kalp krizi geçirme riski, 10 yıl sonra da akciğer kanseri riski sigara içen bir kişiye göre yarı yarıya azalır” diye konuştu.

Prof. Dr. Meltem Tor, söz konusu yasaya rağmen tütün kullanma salgınının ülkemizdeki yaygınlığının yüzde 27 olduğunu, tütün salgınının genç nüfusu tehdit etmeye devam ettiğini söyledi. Sigaranın, her 10 yetişkinden birinin ölümünden sorumlu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tor, tütün salgınının yıllık maliyetinin ise 50 milyar dolar olduğunu kaydetti.

DÜNYADA GÜNDE 300 KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR

Prof. Dr. Meltem Tor, sigaranın Türkiye’nin olduğu kadar dünyanın da en önemli ve en tehlikeli halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Dünya genelinde 1.25 milyar kişinin sigara içtiğini belirten Prof. Dr. Tor, günde 300, 1 saatte 12 kişinin sigaradan öldüğünü bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise her yıl yaklaşık 4.5 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü ifade eden Prof. Dr. Tor, şöyle konuştu:

“Bu ölümlerin hemen hemen yarısı 35- 69 yaşlarındaki kişilerde görülüyor. Gelecek 30 yılda mevcut sigara içme oranları devam ederse, gelişmekte olan ülkelerde her yıl 7 milyon kişi sigara içtiği için ölecektir. 20- 30 yıl sonra bu sayının 10 milyona ulaşacağı ve bu ölümlerin de yaklaşık 7 milyonunun az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olacağı, 2025 yılında sigara içen kişi sayısının 1.6 milyar kişiye ulaşacağı ve her 3 erişkinden birinin ölümünün sigaradan olacağı tahmin edilmektedir.”

Kaynak: haber7.com