logo

”Suriye Konusunda Düşüncelerimiz Örtüşüyor”

”Suriye Konusunda Düşüncelerimiz Örtüşüyor”

erdogan-obamaBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptıkları görüşmede Suriye’nin bir numaralı konu olduğunu söyledi.

Beyaz Saray’da baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bir araya gelen Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, daha sonra Rose Garden’de ortak basın toplantısı düzenledi.

WASHİNGTON’DA BULUNMAKTAN MUTLUYUM

Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Washington’da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “Türkiye’nin yakın müttefiki, ABD Başkanı değerli dostum Barack Obama ile görüşmek üzere bir kez daha Washington’da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Gösterilen ev sahipliğine özellikle şahsım, heyetim adına şükranlarımı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

SURİYE BİR NUMARALI KONUMUZ

Ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, “Suriye bir numaralı konumuzdu. Şu ana kadar geldiğimiz süreç ve bundan sonra yapılabilecek olanları görüştük ve düşüncelerimizin örtüştüğünü hep birlikte dinledik.” dedi. Erdoğan, akşam yemeğindeki görüşmede bu konuyu daha detaylı olarak ele alacaklarını dile getirdi. Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Suriye’de kanlı sürecin sonlandırılması, halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile tam bir mutabakat içindeyiz. Bu noktada muhalefetin desteklenmesi ve Esed’in gitmesi, Suriye’nin terör örgütlerinin faaliyet sahası olmasının engellenmesi, kimyasal silahların kullanılmasının engellenmesi, bütün azınlıkların güvenliklerinin temin edilmesi öncelikli olarak önem arz etmektedir. Bu öncelikli konularda yapılması gerekenleri sayın başkanla ele aldık ve akşamki görüşmede de bunları detaylandıracağız.”

ABD’YE BAŞ SAĞLIĞI

Türkiye’nin yakın müttefiki ABD’nin başkanıyla bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren, Boston’da yaşanan terör saldırıları nedeniyle başsağlığı temennisinde bulundu. Erdoğan, “Uzun yıllar terörle mücadele eden ve terör nedeniyle ağır kayıplar vermiş bir ülke olarak ABD’nin ve halkının hissiyatını çok yakından anladığımızı ifade etmek isterim. Türkiye ve ABD olarak terörle ortak mücadelemizi sürdürme konusunda son derece kararlıyız.” dedi.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASINI GÜNDEME GETİRDİ

Türkiye ve ABD’nin çok geniş alanda güç birliği ve işbirliği sergilediğini dile getiren Erdoğan, AB ile ABD arasında müzakere edilen serbest ticaret anlaşmasına da değindi. “Türkiye ve ABD ikili ekonomik ve ticari ilişkilerini daha iyi bir düzeye yükseltme hedefini koymuş durumdayız. diyen Erdoğan, 20 milyar dolarlık ticaret hacmini daha ileri düzeye taşımak istediklerini ifade etti. Erdoğan, serbest ticaret anlaşmasıyla bu ilişkileri güçlendirmeleri gerektiğini belirterek, bu konuda ortak siyasi iradeye sahip olduklarını vurguladı.

GAZZE ZİYARETİNE DE DEĞİNDİ

Irak’ta seçimlerin şeffaf şekilde yapılması ve bütün siyasi grupların sürece katılmasının sağlanmasının önem arz ettiğini dile getiren Erdoğan, “Irak’ta her kesimin katılımıyla huzurlu ve istikrarlı bir dönemin başlaması ABD ile ortak arzumuz.” dedi. Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıda hayatını kaybeden T.C. vatandaşları ve 1 ABD vatandaşı için tazminat ödenmesi konusunda İsrail hükümeti ile çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, “Gazze’ye yapacağım ziyaretin gerek İstanbul-Filistin barışına, gerekse Filistin’in ittifakına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

MYANMAR DA GÜNDEMDE

Kıbrıs sorununa da değinen Erdoğan, “Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüme gidilmesine geçmişe nazaran her zamankinden daha elverişli bir zemin oluştuğuna inanıyor ve bu imkanın heba edilmemesini diliyoruz.” ifadelerini kullandı. Başbakan Erdoğan, görüşmede Azerbaycan, Ermenistan, İran, Afganistan, Myanmar, Afrika konularını da ele aldıklarını belirtti. “Terörizmle ortak mücadelemiz devam edecek.” diyen Erdoğan, savunma sanayiine ilişkin konuları da ele aldıklarını aktardı.

TARİHİ BİR GÜN

Başbakan Erdoğan, “Türkiye-ABD ilişkileri açısından tarihi bir gün, tarihi bir dönüm noktası yaşadığımıza inanıyorum. Bölgesel ve küresel meselelerde Türkiye-ABD ortaklığı barışa, güvenlik ve istikrara daha yoğun şekilde hizmet edecektir.” diye konuştu.

KAYNAK: HABERLER.COM

Etiketler: » » » » » »