logo

Uluslararası İstanbul Kukla Festivali başladı

Uluslararası İstanbul Kukla Festivali başladı

Cengiz Özek’in Sanat Yönetmenliğinde, 8 – 19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival, masa kuklasından ipli kuklaya, Bunraku’dan el kuklasına, gölge oyunundan video performanslarına, gelenekselden moderne, zengin içeriğiyle seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.

16’ncı Uluslararası Kukla Festivali bu yıl, son yıllarda kukla prodüksiyonlarına repertuvarında düzenli bir şekilde yer veren, geleneksel kukla sanatımızı seyirciyle, modern kuklayla İstanbulluları buluşturduğu için Onur Ödülünü İBB Şehir Tiyatroları’na veriyor.

FESTİVAL BU YIL 15 ÜLKEYİ KONUK EDİYOR

Uluslararası Kukla Festivali Türkiye başta olmak üzere İngiltere, İspanya, İtalya, Avusturya, Meksika, Norveç, Romanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Yunanistan gibi ülkelerin yanı sıra, Almanya-Fransa-İsviçre ortak yapımı prodüksiyonla birlikte 30 gösteriyi konuk ediyor. Fransız K.M. Caddebostan K.M., İBŞT Kadıköy-küçük Kemal-Gaziosmanpaşa sahneleri, kukla Cafe, Lycee St. Pulcierie, Zağrofyan Lisesi tiyatro salonu, Oyuncak Müzesi, Terakki Lisesi tiyatro salonu, Doğa Koleji tiyatro salonu, Adıgüzel Güzel Sanatlar Lisesi tiyatro salonu, Arkeopera, Ortaköy meydanı ve Şermola performans festivalin mekanları arasında.

FESTİVAL ‘HOTEL DE RİVE’ İLE AÇILIYOR

Festival’in açılışı Almanya-Fransa-İsviçre ortak yapımı ‘Hotel De Rive’ adlı oyunla 10 Mayıs’ta Fransız Kültür Merkezi’nde yapılıyor. Gösteri, ünlü heykeltıraş Giometti’nin heykellerinden yola çıkılarak hazırlanmış kuklalarla, oyunculuk ve kukla oynatımıyla festivalin göz bebeği olmaya aday.

Bu yıl birbirinden çok özel grupları ağırlayan festivalde; İngiltere’nin ipli kukla tekniğindeki varyete şovu ‘İpli Böcek Sirki’, İspanya’nın dünyanın en iyi ipli kukla oynatan kuklacısı kabul edilen Jordi Bertran’dan ‘Antoloji’, İtalya’nın hayal ve gerçek arasında fantastik ve büyülü çalışması ‘Talita Kum’, Meksika’nın Karagözü anımsatan gösterisi renkli gölge oyunu ‘Kaplan’, Hindistan’ın ipli kuklasının bütün renklerini taşıyan ‘Kathpuli’, Norveç’in kukla ve tiyatro dünyasını bir araya getiren ustalık çalışması ‘Açlık’, Romanya’nın 3D formatında ilginç kukla çalışması ‘Compagnon de route’, Avusturya’nın serbest kukla tekniğini kullanarak izleyenleri şaşırtacak gösterisi ‘Dünya İle İlgili Her Şey’ Bulgaristan’ın inanılmaz eğlenceli, sımsıcak halk kukla örneği ‘Halk Ezgileri’, Hollanda kuklacısının tüm hünerlerini sergilediği gösterisi ‘Mask, Kukla ve Pantomim’, Yunanistan’ın masa kuklası tekniğinde sürprizlerle dolu oyunu ‘Fakirismata’ ile bu yıl kukla severleri çok renkli bir festival bekliyor.

Türkiye’den ise Tiyatro Tem – ‘Gündüz Niyetine’, Ahşap Çerçeve – ‘Kara Kabere’, İBB Şehir Tiyatroları – ‘Damlaların Dansı’ – ‘Deniz Kızı’ – ‘Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt’, İzmit Şehir Tiyatrosu – ‘Gişe’, Kadro Pa – ‘Macbeth in the Kitchen’, Altıdan Sonra Tiyatro – ‘Haz Makamı’, Hayalbaz – ‘Bremen Mızıkacıları’, Açıkgöz Kukla Tiyatrosu – ‘İbiş Yazıcı’, Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu – ‘Büyülü Ağaç’ – ‘Sihirli Lamba’, Bakırköy Belediye Tiyatrosu – ‘Çöp Canavarı’, İzmir Gölge Gösteri Sanatları Karagöz ve Kukla Evi – ‘Salıncak’, Cengiz Samsun – ‘Karagöz’ün Deniz Rüyası’, Beykoz Doğa Koleji Kukla Tiyatrosu – ‘Sihirli Ağaç’, Adıgüzel Güzel Sanatlar Lisesi Oyuncuları – ‘Romeo ve Juliet’ adlı oyunlarla festivalde yer alıyor.

Sergi, Konferans, Workshop ve Film gösterisiyle Festival Renkleniyor

Kuklacı, yazar ve araştırmacı Toni Rumbau, son kitabı ‘Routes of Pulcinella’ dan esinlenerek ‘Pulcinella’nın Yolculuğu’ isimli konferansıyla Avrupa başkentlerindeki halk kukla tiyatrosu geleneğinden bahsedecek. Hazırladığı her performansıyla seyircisini şaşırtan ve büyüleyen Fransız grup Philippe Genty topluluğundan Scott Koehler, tiyatro öğrencileri ve oyuncularıyla birlikte oyunculuk, dans, hareket, kukla ve obje canlandırması üzerine iki ayrı workshop verecek.Tüm bu etkinliklerin yanı sıra festival, silüet ve gölge tekniklerini bir arada kullanarak stop motion tekniğinde hazırlanmış ‘Prens Ahmed’in Maceraları’ adlı filme ev sahipliği yapıyor.

KUKLALAR İSTİKLAL CADDESİ’NDE

İstiklal Caddesi’nin gelenekselleşmiş Beyoğlu tramvayı festival boyunca fotoğraf sanatçısı Mauro Foli’nin kukla ve kuklacı fotoğraflarını sergiliyor. İstiklal caddesinde gezen herkes mobil sergiyi görme fırsatı yakalayacak.

FESTİVALİ DESTEKLEYENLER

Festival bu yıl İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın desteği ile İstanbullularla buluşuyor. Ayrıca her yıl olduğu gibi Forum İstanbul, Marmara Forum, İtalyan Kültür Merkezi, Cervantes Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, Dimitrie Candemir Romben Kültür Merkezi, Goethe Enstitüsü, Avusturya Kültür Ofisi, Meksika Büyükelçiliği, Lycee St Pulcerie ve İstanbul Karagöz Kukla Vakfı işbirliğiyle gerçekleşiyor.

Kaynak: ensonhaber.com