logo

2,5 Milyon Memuru Rahatlatacak Haber

2,5 Milyon Memuru Rahatlatacak Haber

3-5-memur-rahat-nefes-alacak-4640797_5404_oHükümet tarafından memurlara uygulanması beklenen rotasyon ile ilgili olarak yeni gelişmeler yaşandı. Memurların sıcak bakmadığı rotasyon uygulaması tasarıdan çıkarıldı.

2,5 milyon memurun merakla beklediği yasa Meclis’e geldi. Özel sektörde beş yıl çalışan biri kamuda genel müdür olabilecek. Devlette 12 yıl tecrübe aranmayacak.

Türkiye’de yaklaşık 3.5 milyon memurun merakla beklediği 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tasarısı nihayet Meclis’e sunuldu. Tasarıda, memurların beklediği disiplin affı, bir derece verilmesi ve sözleşmelilerin kadroya alınmasına ilişkin hükümlere yer verilmedi. Ancak, “devlette genel müdür olmayı” kolaylaştıran düzenlemeler yer aldı. Buna göre, özel sektörde beş yıl süresince çalışan bir kişi de, artık kamuda genel müdür olarak atanabilecek.

ROTASYON YOK

Hazırlık aşamasında, “rotasyon” tartışmaları ile gündeme gelen devlet memurları yasasında değişiklik öngören yasa tasarısı, önceki gece TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıda, memur sendikalarının büyük tepki gösterdiği, rotasyon yani memurların belirli bir dönem sonunda bir başka ile tayin edilmesine ilişkin düzenleme yer almadı. Onun yerine, kariyer mesleklerde, genel müdür, müsteşarlık, müdürlük gibi üst düzey bürokrat olma şartlarında iyileştirmeler yapıldı. Tasarıda yer alan hükümlere göre, uzman yardımcılığı ve müfettiş yardımcılığı için gerekli süre 1 yıl kısalacak. Tasarıda, kariyer meslek olarak nitelendirilen uzman yardımcılığı ve müfettiş yardımcılığında geçirilmesi gereken süre 3 yıldan 2 yıla düşürülüyor. Uzman olmak için aranan “yabancı dil bilme” ve “tez hazırlama” şartı da kaldırılıyor.

GENEL MÜDÜRLÜK ARTIK ÇOK KOLAY

Tasarıda en büyük yenilik ise müdür, genel müdür ve müsteşarlık gibi devletin üst düzey bürokrat atamalar konusunda yapıldı. Mevcut sistemde, bir kamu kurumunda genel müdür veya müdür olarak atanabilmek için ağır şartlar bulunuyor. Birçok kurumda genel müdürlük için aynı alanda 10 – 12 yıl çalışma şartı var. Bazı kurumlarda ise aynı kurumda çalışmayan kişiler hiçbir şekilde kurumda üst düzey görevlere atanamıyor. Tasarıda, bu şartlarda radikal değişikliğe gidiliyor. Üst düzey görevlere atanmak için aranan tecrübe süresi 10 yıldan 5 yıla düşürülüyor. Ayrıca, özel sektörde yapılan çalışmalar da 5 yılın içinde sayılabilecek. Böylece, “özel bir hüküm yoksa”, kasaplık, bakkallık, yapan bir kişi bile genel müdür olarak atanabilecek. Bu atamalarda üniversite mezunu olmaları şartı ise korundu.

SİCİL AFFI DA KADRODA YOK

Öte yandan, kamu görevlilerinin merakla beklediği sicil affı ve sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi konusunda tasarıda bir düzenlemeye yer verilmedi. Başbakan Erdoğan‘ın talimatı üzerine, sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin çalışma başlatılmıştı. Bu çalışma doğrultusunda hazırlanan metnin, tasarıda yer alacağı tahmin ediliyordu. Ancak, tasarıya bu yönde bir düzenleme konulmadı.

DARBE MAĞDURLARI İŞE İADE

Bu arada tasarıda, 28 Şubat sürecinde, kamu kurumlarındaki görevlerinden ayrılmak zorunda kalan memurlara ise geri dönüş hakkı verildi. Tasarıda, bu kapsamda yapılacak atamalara öncelik verilmesi öngörüldü.

KAYNAK: HABERLER.COM

Etiketler: » »