logo

3 Temmuz Süreci’nin 2. yılına girildi…

3 Temmuz Süreci’nin 2. yılına girildi…

2073812 yıl önce bugün -3 Temmuz 2011- tarihinde Türkiye’nin 15 şehrinde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği operasyonla birçok aktif spor yöneticisi ile futbolcunun gözaltına alındı ve Türk Futbol Tarihi için bir milat başlamış oldu.

Türk futbolunda karmaşa ve kaosa sebep olan, ve kulüplerimizin Avrupa’dan men edilmesine kadar uzanan bu süreç Türkiye’de bir çok futbol izleyicisinide adeta bu spordan soğutacak hale geldi. Peki bu süreç nasıl gelişti? İşte Türk futbolunu derinden sarsan 3 Temmuz ve sonrası…

Dönemin Türkiye Futbol Federasyonu başkanı Mehmet Ali Aydınlar, adli merciler tarafından başlatılan bu süreci yakından takip ettiklerini açıklamış ve sportif yargılamanın TFF tarafından yapılacağını açıklamıştı. Türk futbolu tam bir kaos içinde çalkalanırken 15 Ağustos 2011’de TFF’nin bu süreçle ilgili aldığı ilk karar şu şekildeydi; “TFF dosyadaki gizlilik kararının kalkmasını bekleyecek. Ve iddianamenin kabulünden sonra gerekli adımlar atılacaktır.”

CORNU İSTANBUL’DA

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği UEFA, 22 Ağustos’ta tarihinde Hukuk Müşaviri Pierre Cornu’yu İstanbul’a göndererek başlayan  hakkında rapor istedi. Cornu TFF ile temas halinde geçirdiği bir kaç günün ardından UEFA SUNDUĞU raporunda, Fenerbahçe’nin UEFA Şampiyonlar Ligi’ne katılmasının mümkün olmadığını belirtti.

TFF’DEN MEN İSTENDİ

Bu rapor üzerine 23 Ağustos’ta tarihinde UEFA, TFF’den Fenerbahçe’yi Avrupa Kupaları’na göndermemesini isteyen bir mektup iletti. Fenerbahçe ise kuraların tam öncesine gelen dönemde bu isteği reddedince, TFF kendi insiytifiyle sarı lacivertli ekibi Devler Ligi’ne katılmaktan men etti.

AYDINLAR’IN İSTİFASI VE DEMİRÖREN DÖNEMİ

Bu arada Aralık 2011’de Savcı tarafından hazırlanan iddianame kabul edilince, gizlilik karrı da kalkmış oldu ancak baskılara dayanamayan TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar istifa etti. Olağanüstü kongrede başkan seçilen Yıldırım Demirören yönetimindeki TFF, “Futbol Disiplin ve Müsabaka Talimatlarında” “Müsabaka sonucunu etkileme” değişiklik yaptıktan sonra davada adı geçen tüm kişi ve kulüpleri PFDK’ya sevketti. 6 Mayıs 2012’de kararlarını açıklayan PFDK ,16 Süper Lig ekibniden hiçbirine ceza vermezken, aralarında 2 futbolcunun da olduğu 10 kişiye çeşitli men cezaları verdi.

FENERBAHÇE’YE GEÇİCİ İZİN

UEFA, 24 Haziran 2012 tarihinde Fenerbahçe’yi Avrupa kupalarına kabul ettiğinde dair bir açıklama yaparken, TFF Tahkim Kurulu’nun gerekçeli kararının henüz yeni ulaştığını belirterek inceleme bitene kadar “Fenerbahçe şu an için UEFA turnuvalarına katılabilir.” denildi.

UEFA DİSİPLİN KURULU’NDAN ŞOK CEZALAR

Daha sonra bu sürecin tüm tarafları tam olarak bu iş burda bitti diye düşünürken, UEFA 10 Haziran 2013’te Beşiktaş ve Fenerbahçe’yi “Direkt veya dolaylı olarak maç sonucuna etki etmek” suçundan Dsiplin Kurlu’na sevk etti ve çıkan karar sonunda Beşiktaş’ı 2013-14 sezonunda UEFA Avrupa Ligi’nden men, Fenerbahçe’ye 3 yıl UEFA turnuvalarından men cezası verdi.

Kulüplerimiz bu karar sonrasında UEFA Tahkim Kurulu’na itirazda bulundular ve bu başvuruda olumsuz sonuçlanırsa, kulüplerimizin Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne başvurarak davanın burada görülmesini isteyeceği tahmin ediliyor.(akşam)

Etiketler: » » »