logo

Balkanlar’da ilk teravih namazı kılındı

Balkanlar’da ilk teravih namazı kılındı

95403Ramazan ayının ilk teravih namazı Balkan ülkelerindeki camilerde coşkuyla kılındı.

Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna başta olmak üzere Mostar, Travnik, Zenitsa ve Tuzla gibi önemli şehirlerde yaşayan çok sayıda Müslüman, ilk teravih namazı için aynı saflarda buluştu. Ramazan ayının ilk teravih namazı dolayısıyla Müslümanlar, yağmura aldırmadan camilere akın ettiği için çok sayıda kişi de cami avlularında yer bulabildi.

Saraybosnalılar’ın bir kısmı, tarihi Gazi Hüsrevbey Camii’nde ilk teravih namazını kılarak, Ramazan ayını dualarla karşıladı.Teravih namazına kadınların da yoğun ilgi gösterdiği görüldü.

Sırbistan’da bu yılki ilk teravih namazı, ülke genelinde yaklaşık 170 cami ve mescitte  idrak edildi. Başkent Belgrad’da yaşayan Müslümanlar’ın çoğunluğu, Ramazan ayının ilk teravih namazını kentin merkezindeki Osmanlı eseri Bayraklı Cami’nde kılmayı tercih etti.

Yaklaşık 2 milyonluk nüfusun yüzde 95-i Müslüman Arnavut, Türk, Boşnak ve Goralılar’dan oluşan Kosova’da da başta başkent Priştine olmak üzere Prizren ve Gilan kentlerindeki camilerde ilk teravih namazı halkın yoğun katılımyla kılındı. Başkent Priştine’de, Osmanlı eseri olan ve bir süre önce restorasyonu tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Camisi’nin içinde yer bulamayan cemaat avluda ve cami bahçesinde saf tuttu.

Makedonya’daki Müslümanlar, ülke genelindeki bir çok camide düzenlenen özel Ramazan programı kapsamında, dua ve ilahilerle “Merhaba ya Şehri Ramazan” dedi. Makedonya’da teravih namazından önce imamlar vaaz verdi. Başta Üsküp’teki Mustafa Paşa Camii olmak üzere, tüm camilere Makedonyalı vatandaşlar oldukça ilgi gösterdi.

Hırvatistan’da bulunan ve ülkenin tek camisi olan başkentteki Zagreb Camisi, Müslüman cematatle doldu taştı. İlk teravih namazlarını eda etmenin sevincini yaşayan Biyelo Polye, Rojaye, Podgoritsa, Ulçin ve Bar kentlerindeki Müslümanlar da Ramazan ayını camilerde dua ve ilahilerle karşıladı.

Podgoritsa’daki Karadağlı Müslümanlar ise Osmanagiça Camii’nde ilk teravih namazını idrak etti.

Etiketler: » » »