logo

Dünya borsaları tepetaklak

Dünya borsaları tepetaklak

ABD endeks vadelileri, Fed’in tahvil alım programını azaltabileceği söylentileri arasında gerileyerek, Dow Jones endeksinin rekor seviyelerden düşeceğinin sinyallerini vermesi dünya borsalarını negatif yönde etkiledi ve ortalama yüzde 1.5 değer kayıpları yaşandı. Yurtdışından gelen verilere birde BIST’in günü satıcılı geçirmesi eklenince değer kayıpları yüzde 2.5’u geçti.

Yurtdışı ve BIST’teki sert düşüşlerinde etkisiyle dolar 1.87 seviyelerine kadar yükselirken Euro’da yükseliş yüzde 1’i aştı ve yılın en yüksek seviyesi olan 1.4130’a yükseldi. Güne yatay hareketlerle başlayan altın fiyatlarıysa düşük fiyatlardan alıcılı destek bulunca altının ons fiyatı 1.390 dolara yükseldi.

Avrupa hisseleri de yine bugün, 10 yıllık ABD tahvili gösterge faizinin dün 16 baz puan gerileyerek yüzde 2.17 olması sonrasında düşüş yaşadı. ABD tahvilleri, faizlerin yüzde 2.23 ile son 13 yılın en yükseğine çıkmasına neden olan düşüşünü toparlayarak, büyük bir değişiklik yaşamadı. Dünya genelinde tahviller, son 9 yılın en büyük aylık kaybına doğru ilerliyorlar. ABD, bugün yapacağı ihale ile 35 milyar dolar değerinde 5 yıl vadeli tahvil satışı yapacak. Dün gerçekleştirilen 2 yıl vadeli tahvil ihalesi, Şubat 2011’den bu yana en düşük oranda teklif yapılan ihale olmuştu.