logo

Egemen Bağış: “Türkiye’nin Yeni Sınır Kapısı Türk Ulusal Ajansı”

Egemen Bağış: “Türkiye’nin Yeni Sınır Kapısı Türk Ulusal Ajansı”

yerelAvrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ulusal Ajans tarafından düzenlenen “Yerel Medya Bilgilendirme Toplantısı”nda İstanbul’da faaliyet gösteren yerel medya mensuplarıyla Baltalimanı Portaxe’da bir araya geldi. Medya mensuplarını AB müzakere heyetinin doğal üyeleri kabul ettiğini söyleyen Bağış, dünyanın gelişmiş ülkelerinde yerel medyanın güçlü olduğuna dikkati çekerek, “İnsanlar kendi yaşadıkları bölgenin sorunlarının kendi hayatlarını etkilediğini görüyorlar. Türkiye’de medyanın yerelde güçlenmesi, aslında geç kalınmış bir olgudur.” diye konuştu. Bu gecikmeyi giderebilmek için Bakanlık olarak 4 yıldır yoğun çaba harcadıklarını ifade eden Bağış, AB Bakanlığı’nın Türkiye’de yerel medyayla ilgili ayrı bir basın müşavirliği olan tek bakanlık olduğunu vurguladı. Salonda bulunan yerel medya mensuplarına seslenen Bağış, “Biz sizlerle yakın çalışmak istiyoruz. Biz, sizin güçlenmenizin Türkiye’nin demokrasisinin güçlenmesi açısından önemli olduğuna inanıyoruz.” dedi.

“Reformlar yerelde başlar” diyen Bağış, şunları kaydetti: “AB sürecini Ankara’nın resmi koridorlarından, 5 yıldızlı otellerin salonlarından çıkarıp, 81 ile, Türkiye’nin bütün ilçelerine, bütün mahallelerine, köylerine yayma gibi iddialı bir misyonu benimsedik.

Biz sizleri, siz kabul etseniz de etmeseniz de, AB müzakere heyetinin doğal üyeleri kabul ediyoruz. Biz bu süreçte sizlerle birlikte bu iletişimi sürdürmek istiyoruz. Bu demek değildir ki her yaptığımızı beğenin, övün, haber yapın. Sakın aklınızdan böyle bir talebimiz olduğu geçmesin.

Gün gelecek bizi eleştireceksiniz, bu sizin en doğal hakkınız ama bunu da AB standartlarında yapın. Haberi doğrulatarak, itham edilen kesime fırsat vererek yapın.” “Türkiye’de basın özgürlüğü çok konuşuluyor” ifadesini kullanan Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de basın özgürlüğünü  konuştuğumuz kadar basının sendikal haklarını da konuşmamız lazım, sahiplik standartlarını da konuşmamız lazım. Basın sahiplerinin diğer iş  kollarındaki faaliyetleri AB’de nasıl, ABD’de nasıl, Japonya’da, Rusya’da nasıl ? Bunun karşılaştırmasını da yapmamız lazım. Evet, Türkiye’nin sorunları yok değil, var. Fakat bugünün Türkiye’sinin dünden çok daha iyi noktada olduğunu hepimiz itiraf etmek durumundayız.”

Türkiye’nin  yeni sınır kapısı Ulusal Ajans’ın çalışmalarına değinen Bağış, bu kapsamda geçen yıl 61 bin Türkiye vatandaşının Avrupa’da eğitim aldığını, sayının bu yıl 70 bine çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Türkiye’nin AB’nin aday ve potansiyel aday ülkelere ayırdığı fonun yarısını tek başına kullandığını anlatan Bağış, “2006-2013 bütçesinde katılım öncesi ortaklık çalışmaları kapsamında ayrılan 11 milyar avronun 4.9 milyarını Türkiye alıyor, geri kalan yarısını da 6 ülke paylaşıyor” diye  konuştu.

Ulusal Ajans’ın çalışmaları kapsamında Türkiye’nin Almanya ve Fransa’dan sonra en çok fon kullanan, en çok öğrenci değiş tokuşu yapan üçüncü  ülke olduğunu belirten Bağış, 300 bin Türkiye vatandaşının katıldığı bu projelere 523 milyon avro para aktarıldığı bilgisini verdi.

“Türkiye’nin yeni bir sınır kapısı var” diyen Bağış, “O da Ankara’nın Balgat’ında Ulusal Ajans. Çünkü sınırları yıkıyor, o önyargı duvarlarını  yıkıyor” dedi.

Bu fonların bir kısmının medyada AB bilincinin gerçekleşmesi için ayrıldığını belirten Bağış, kısa bir süre önce de 9 milyon avroluk yeni bir  fon diliminin çağrısını yaptıkları bilgisini verdi.

Bağış, Ulusal Ajans programlarına, yerel medya mensuplarının kendi dernekleri aracılığıyla başvurup, Avrupa’daki yerel medyayı yakından izleyebilmeleri için proje geliştirebileceklerini kaydetti.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, kendisiyle tanışan ve yayınladıkları gazetelerin nüshalarını hediye eden yerel basın mensuplarıyla kısa süre sohbet etti.

IMG_2730 IMG_2731 IMG_2732 IMG_2734

Etiketler: » »