logo

08 Mayıs 2013

İran’da seçim yarışı 3 grup arasında

İran’da seçim yarışı 3 grup arasında

20090612-132224_ank244-jpg20130508120010

İran’da dün resmen başlayan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylık başvurularına yüksek katılım gözleniyor. 14 Haziran’da gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimi yarışının üç ayrı grup arasında geçeceği tahmin ediliyor.

Siyasi analistler, geçmiş dönemlerden farklı olarak muhafazakarlar ve reformistlerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın dünürü ve Başdanışmanı İsfendiyar Rahim Meşai’nin başını çektiği ‘Ahmedinejad grubu’nun da seçimlerde şanslı olduğuna dikkati çekiyor.

Cumhurbaşkanı adaylarının eyalet ve yarı eyalet sistemlerindeki gibi bağımsız veya blok halinde seçimlere katıldığı İran’da, reformistlerin lideri sayılan eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin adaylığının netlik kazanmamasının seçim sonucunu tahmin etmeyi zorlaştırdığı ifade ediliyor.

Ayetullah Rafsancani, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in onayını almadan adaylığının söz konusu olmadığını belirterek, basında uzun süredir yer alan “Hamaney ile arasında ihtilaf olduğu ve adaylığına sıcak bakmadığı” yönündeki haberlere açıklık getirmişti.

Muhafazakar siyasetçilerden aday olacağını açıklayan birçok isim olmasına rağmen, söz konusu kanadı oluşturan “Direniş Cephesi” ve “İmam ve Rehberin Takipçileri Cephesi”, henüz nihai adaylarını açıklamadı.

Reformist kanatta ise eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Arif, eski milletvekili Mustafa Kevakibiyan ve eski Nükleer Başmüzakereci Hasan Ruhani’nin isimleri öne çıkıyor.

Dini lider Hamaney’in, “Ahmedinejad grubu”nun tartışılan ismi İsfendiyar Rahim Meşai’nin adaylığını onaylamayacağına kesin gözüyle bakılsa da Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın bu isim üzerinde ısrarcı olduğu ifade ediliyor.

En güçlü adaylar

Seçimler yaklaşırken görünen tabloda, her üç grup içerisinde en güçlü adaylar Hasan Ruhani, Muhammed Rıza Arif, Muhammed Rıza Kalibaf, Ali Ekber Velayeti ve İsfendiyar Rahim Meşai olarak görülüyor.

Etiketler: » »