logo

İzmir Körfezi,Tuzla Sayesinde Temizlenecek

İzmir Körfezi,Tuzla Sayesinde Temizlenecek

izmir-korfezi-ni-temizleyecek-yeni-deniz-supu-4882037_oİzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir Körfezi yüzeyinde biriken atıkları temizlemek için Tuzla’da yaptırılan “Mavi Körfez-2” adlı deniz süpürgesinin tamamlandığı, ağustos ayında İzmir’e geleceği bildirildi.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre İzmir Körfezi’ni temizleme çalışmalarında kullanılacak yeni deniz süpürgesi denize indirildi. İstanbul Tuzla Tersanesi’nde yapılan gemiye Mavi Körfez – 2 adı verildi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan ve Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yıldız Yılmaz’ın gözetiminde Tuzla’da denize indirilen yeni deniz süpürgesi, ağustos ayında İzmir’e gelerek körfezi süpürmeye başlayacak.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Körfez Denetim Ekibi, deniz yüzeyinde çeşitli nedenlerle biriken katı, sıvı, yağ ve petrol türü atıklar, halen kiralık deniz süpürgesi ve belediyeye ait 8,5 metrelik Çevre-1 gemisiyle temizliyor.

– Mavi Körfez-2

İsmi Mavi Körfez-2 olarak belirlenen yeni deniz süpürgesi, 12 metre boyunda 4,5 metre eninde çelik konstrüksiyon çift gövdeli (katamaran) olarak inşa edildi.

Süpürgenin katı atık depolama kapasitesi, bir seferde ağırlık olarak 5 ton, hacimsel olarak ise 19 metreküp olarak tasarlandı.

4 adet pervaneyle yüksek manevra yeteneğine sahip olan süpürge, yüzer çöpleri konveyör bant sistemiyle toplayacak. Toplanan çöpler, çöp kamyonlarına transfer edilecek. 

Öte yandan karadan ve denizden yapılan çalışmalarla İzmir Körfezi’nden toplanan çöp miktarında son 10 yılda artış gözlendi.

İzmir Körfezi’nden 2002 yılında toplanan çöp miktarı 112 ton olurken, geçen yıl bin 600 ton çöp toplandı. Bu yılın ilk altı ayında ise toplanan çöp miktarı 950 ton oldu.

Etiketler: » » » »