logo

Piyasalar tepe taklak

Piyasalar tepe taklak

borsa-ya-fed-darbesi-3388753ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben S. Bernanke, merkez bankasının 2014 yılı ortasında varlık alımlarını sonlandırabilecekleri sinyalini verdi. Bernanke’nin açıklamalarının ardından borsa hızla düşüşe geçti. Hisse senetlerinde kayıp yüzde 4’ün üzerinde, dolar 1,92’yi aştı. Uluslararası piyasalarda altın fiyatları yaşanan sert düşüşle birlikte bir ay önceki seviyeye döndü.

 

 

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, küresel piyasalardaki sert düşüşlere paralel olarak güne 1.858,28 puanlık düşüşle 76.976,33 puandan başladı.  Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde  3.86 düşerek 75,788.25 puana geriledi.

 

Analistler, dün akşam saatlerinde ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’nin açıklamalarında parasal genişlemenin yıl sonuna kadar yavaşlatılabileceğini dile getirmesinin küresel hisse senedi piyasalarında satış baskılarının artmasına neden olduğunu belirtiyor.

Endeksin 76.400 ve 75.500 seviyelerinin destek olarak takip edileceğini ifade eden analistler, bugün açıklanacak makroekonomik veriler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) parasal piyasalara yönelik atacağı adımların takip edileceğini kaydediyor.

DOLAR FIRLADI

Dolar 11.40 itibariyle yüzde 1,9135 liradan işlem görüyor.

FED GAZA BASMA SİNYALİ VERDİ

ALTIN ÇAKILDI

Uluslararası piyasada altının onsu ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’nin açıklamalarının ardından sert bir şekilde düşüşe geçerek 1.330 dolar sınırına kadar geriledi.

Hafta başından beri Fed kararlarına yönelik tedirginlikle alçalan trendde hareket eden altının ons fiyatının düşüşü dün akşam saatlerinde Bernanke’nin açıklamarının ardından ivme kazandı.

Dün günü 1.350 dolar seviyesinin hemen üzerinde kapatan altının onsu bu dakikalarda 1.330 dolar seviyesinden işlem görüyor. Altının onsu nisan ayındaki sert düşüşle en düşük 1.321 dolar seviyesini görmüş ve buradan gelen tepki alımlarıyla bugüne kadar 1.350 – 1.450 dolar bandında hareket etmişti.

Dün gün içinde 1.375 dolara kadar toparlanan altının ons fiyatının, Bernanke’nin açıklamalarının ardından New York Borsasında günü 1.351 dolardan kapattığını belirten AA Finans Analisti Mehmet Ali Yıldırımtürk, satıcılı seyrin ve düşüşün Asya borsalarının açılmasıyla devam ettiğini belirtti. “Teknik olarak altın ilk etapta daha önce de test ettiği 1.320 dolara kadar gerileyebilir” diye konuşan Yıldırımtürk, yurt içinde ise 24 ayar altın fiyatının güne 82,85 TL/Gr’ın altında kalmasıyla 82,00 TL/Gr’a kadar gerileyebileceği ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dövize olası müdahalesinin takip edileceğini kaydediyor.

FAİZ TIRMANIYOR

Fed’in tahvil alım programını yıl sonu azaltabileceğini açıklaması sonrasında faiz güne yükselişle başladı.

Gösterge tahvilin bileşik faizi ilk işlemlerde yüzde 7.11’le Ekim 2012’den beri en yüksek düzeye yükseldi.

Tahvilin faizi dün yüzde 6.81’den kapanmıştı.

“DOLARDA GÜÇLENME DEVAM EDEBİLİR”

AA Finans Analisti Özlem Bayraktar Gökşen, toplantı sonrası ABD piyasaları başta olmak üzere tüm piyasaların aşırı reaksiyon gösterdiğini belirterek, gelişmekte olan ülkeler için volatilitenin yüksek olduğu bir gün olacağını kaydetti.

Gökşen, Fed’in dün açıkladığı kararı sonrası beklentiler çerçevesinde varlık alımlarına ilişkin herhangi bir değişikliğe gitmediğine değinerek, “Ancak gözler daha çok toplantı sonrasında yayınlanacak olan kısa notta ve Fed Başkanı Bernanke’nin basın toplantısında idi. Nota ilişkin en önemli değişiklik, ekonomik aktivitenin görünümü çerçevesinde oldu. Beklendiği gibi aktivitenin şu andaki gidişatı ile ilgili ifade değişikliği yapılmazken, riskler konusunda daha ılımlı bir platforma işaret edildi. Aşağı yönlü risklerde azalma görüldüğü ifadesi Fed toplantı sonrası bildirinin en dikkat çekici değişikliği oldu. Bunlara ek olarak; makroekonomik değişkenlere ilişkin beklentilerde de ekonomik toparlamanın gücüyle ilgili olumlu yönde revizyonlar olduğu görüldü” dedi.

Gökşen, Bernanke’nin varlık alımları bitirildiğinde bile bilançonun hemen küçültülmeyeceğinin altını çizdiğini ifade ederek,  “Ancak piyasa algısının yine de önemli bir oranda çıkışa doğru şekillendiği görüldü. Bernanke varlık alımlarına ilişkin olarak, beklendiği gibi ikinci yarıyı işaret etti ve yılsonuna doğru azaltılabilir dedi. Bu ifadesi kapsamında varlık alımlarının eylül ya da aralıkta yine bir Bernanke basın toplantısının olduğu bir dönemde düşürülmesi bekleniyor. Daha da önemlisi Bernanke’nin varlık alımlarının bitirilmesine ilişkin bir tarih işaret etmesi ve 2014 yılı ortasında varlık alımlarının bitirilebileceğini söylemesiydi. Bu patikanın çizilmesi de özellikle tahvil piyasasında satış getiren bir diğer neden oldu”  dedi.

Bernanke’nin varlık alımlarının azaltılacağına ilişkin biraz daha artan vurgusunun piyasalarda oynaklığa neden olduğunu belirten Gökşen, kısa vadede, ufak çaplı düzeltmeler yaşansa dahi, algının önemli oranda değiştinin ve bu çerçevede ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü trendin devamının öngörüldüğünü, doların da uluslararası arenada güçlenmeye devam edeceği beklentisinin piyasalara hakim olduğunu kaydetti.

Etiketler: » » »