logo

Seçim barajı düşecek mi?

Seçim barajı düşecek mi?

1369652228CHP’nin yüzde 10’luk seçim barajının yüzde 3’e düşürülmesine ilişkin kanun teklifi Genel Kurul’da yarın görüşülecek.
Meclis Genel Kurulu’nda yarın CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun seçim barajı konusundaki teklifinin İçtüzük 37. maddesine göre doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi görüşülecek.

TEKLİF NE GETİRİYOR
Tanrıkulu’nun, Milletvekili Seçim Kanununda Değişiklik Yapılması Dair Kanun Teklifi yüzde 10 seçim barajının yüzde 3 olarak değiştirilmesini öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, temsilde adaletin sağlanmasının önünde yer alan en önemli engelin, ülkede uygulanan yüksek seçim barajı oranı olduğu belirtilerek şöyle denildi:
“Yüzde 10 (on)’luk seçim barajını yasama için engel taşıdığı inancına sahip darbe yönetimlerinin bu uygulaması henüz kaldırılmamıştır. Siyasal yaşamın tüm aktörlerinin temsil edildiği daha adil bir seçim barajı belirlenmesi ve bu barajın yüzde 3 (üç) olması elzemdir. Görece küçük siyasal partilerin seçim ittifaklarının önünü kesen anlayışın değişmediği ve yüzde 10’luk seçim barajının var olduğu bir ülke de, sağlıklı bir demokrasiden söz etmek söz konusu değildir.

Temsilde adaletin sağlanması, çağdaş demokrasilerin esasıdır. Yüzde 3 seçim barajının olması, Meclis’te temsil edilen çoğunluğun artması demektir. Meclis’e girmeye hak kazanan partilerin çokluğu, karışıklık değil, demokrasinin olmazsa olması çok sesliliği getirecektir.”

“SEÇİM BARAJININ KALDIRILMASI LAZIM”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ANKA’ya yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Eğer Türkiye’de gerçekten demokrasi inşa edeceksek toplumun değişik kesimlerin temsiline engel olan bir seçim barajının kaldırılması lazım. Yüzde 3’ü önerdik ama hiç de olmayabilir.
12 Eylül darbesinin kazandırdığı bir durumdur seçim barajı dolayısıyla gözden geçirilmesi lazım. Yüzde 3 öneriyoruz ama hiç de olmayabilir.”
AKP’ye de seslenen Tanrıkulu, “Eğer demokrasi ve barış konusunda samimi ise ve toplumdaki kutuplaşmayı ortadan kaldırmak istiyorsa bu öneriye evet demesi lazım. Yarın her şey belli olacak” dedi.
Konuya ilişkin yazılı açıklama da yapan Tanrıkulu, yüzde 10’luk seçim barajının 12 Eylül darbe rejiminin eseri olarak demokrasinin önündeki en önemli engellerden biri olmaya devam ettiğine dikkat çekerek şöyle dedi:
“Toplumuzun önemli bir kesiminin örgütlenmesine ve temsil edilmesine engel olan bu yüksek baraj; temsil edilmediğini veya adaletli biçimde yeterince temsil edilemeyeceğini düşünen kesimlerlerle gerçek anlamda toplumsal bir barış ortamı içerisinde yaşamamıza engel olmaktadır.
28 Mayıs 2013 Salı günü demokrasi, temsilde adalet ve toplumsal çoğulculuğumuzun TBMM’ye yansıması açısından tarihi bir gün olacaktır.
Zira TBMM Başkanlığına sunduğumuz ‘yüzde 10’luk seçim barajının yüzde 3’e düşürülmesi’ içerikli kanun teklifimiz Genel Kurul’da görüşülecektir. Salı günü, milletvekilleri bakımından aynı zamanda bir sınav günüdür. Bu sınav demokrasi ve barış isteyenlerle, istemeyenler arasındaki sınavdır. Yasanın TBMM gündemine alınıp alınmaması yönündeki oylama bu sınavdan geçenler ile geçemeyenlerin işareti olacaktır.”