logo

Toki’den Tuzla’ya büyük yatırım

Toki’den Tuzla’ya büyük yatırım

1411114342_tokiistanbul-a-7-yeni-proje-8144078_9754_mİstanbul‘da konut talebi her geçen yıl katlanarak artıyor. Bir yanda kentsel dönüşüm bir yanda özel sektörün üstlendiği markalı projeler ve diğer yanda da Başbakanlık Toplu Konut İdaresi‘nin (TOKİ) sosyal amaçlı ürettiği konut yatırımları devam ediyor. Önceki gün, TOKİ‘nin İstanbul Halkalı‘daki merkezinde sabah kahvaltısında bir araya geldiğimizTOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan da İstanbul‘daki mevcut duruma gönderme yaparak şunları söyledi:

60 BİN KONUTUN YÜZDE 15’İ İSTANBUL‘A

“En büyük 10 şehri düşünürsek; toplam nüfusun yaklaşık yarısı bu şehirlerde yaşıyor. Bu 10 şehir arasında ise 15 milyonluk nüfusuyla İstanbul, yeni konut talebinin ve kentseldönüşüm ihtiyacının ana damarını besliyor.”

TOKİ Başkanı Turan bir yandan da Anadolu’daki projelerin hız kesmeden devam ettiğini belirtirken KayabaşıGaziosmanpaşaTuzlaEsenler olmak üzere bu yıl İstanbul‘da 7 projeye ağırlık vereceklerini dile getirdi.

TOKİ açısından bu yılın ciddi bir tempoyla geçeceğini söyleyen TOKİ Başkanı, 2016 için koydukları hedefin 60 bin konut üretmek olduğunu hatırlattı. Ardından da söz konusu bu 60 bin konutun yüzde 15’inin (Yani yaklaşık olarak 7 bin 500 konut) İstanbul‘a yapılacağını belirtti.

ANADOLU YAKASI’NA 5 BİN KONUT

“İstanbul’da bu yıl sesimiz daha gür çıkacak” diyen Turan, özellikle Anadolu yakasına vurgu yaptı ve sözlerine şöyle devam etti: “Gelinen noktada İstanbul‘un Anadolu yakasında ciddi bir çalışma ihtiyacı doğdu. Tüm plan

lamalarımızı buna göre yaptık. Anadolu yakasında geniş bir arazi üzerine 5 bin konuttan oluşan bir projeye imza atacağız. Söz konusu projenin 400 konuttan oluşan ilk ihalesini önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz.”

TOPLAM SAYI 20 İLA 30 BİNİ BULABİLİR

Anadolu yakasındaki bu projenin Tuzla civarlarında olacağını da aktaran Başkan Ergün Turan, Anadolu yakasındaki projeye dair konut planlamasının yaklaşık 20 bin ila 30 bin arasında olacağı bilgisini verdi ve ekledi: “Kayabaşı’ndaki gibi büyük çaplı bir proje için planlamalarımızı yapmaya başladık.”

Başkan Turan ayrıca, İstanbul için bir diğer projenin de Gaziosmanpaşa‘da yükseleceğini kaydetti. Turan, Esenler ve Üsküdar‘da kentsel dönüşüm projelerinin sürdüğünü bu semtlere yenilerinin de ekleneceğini ifade etti.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM ZENGİNLEŞME ARACI DEĞİLDİR’

TOKİ olarak kentsel dönüşüm projelerini sosyal devletin bir yükümlülüğü olarak gördüklerini söyleyen Turan, gerek özel sektörün, gerek kamunun, gerekse de hak sahiplerinin bu dönüşümleri, bir fırsat, bir zenginleşme aracı değil, geleceğimizi garanti altına alan çoluk çocuğumuzu daha sağlıklı şehirlerde yaşatma hedefi olarak görmeleri gerektiğini vurguladı. Kentsel dönüşüm kapsamında 75 bin 761 konutun hak sahiplerine teslim edildiğini aktaran Turan, “TOKİ olarak her yıl üretmeyi hedeflediğimiz 60 bin konutun yaklaşık yüzde 40’ı da kentsel dönüşüm içinde yer alacak. 83 adet projede (246 yapım ihale etabında) ise 111 bin 141 adet konut ihalesi gerçekleştirdik. Devam eden projelerde planlanan 125 bin 225 konut ile kentsel dönüşüm projelerinde üretilen ve üretilecek konut sayısı toplam 236 bin 366 olacak” açıklamasında bulundu.

RAMİ ESNAFI DÖNÜŞÜMLE KAYABAŞI‘NA TAŞINIYOR

TOKİ sadece konutları değil, sanayi sitelerini de dönüştürmek için çaba sarf ediyor. TOKİBaşkanı Turan, “Şehir merkezlerinde kalan ve kent estetiğini bozan sanayi sitelerine uyguladığımız dönüşüm programıyla, kent merkezlerini sanayi sitelerinden arındırıyoruz.İstanbul Rami’deki esnaf için 990 toptancı, 120 adet ticari işyeri yapıyoruz. Kayabaşı Batı Resneli’de yer alan bu proje devam ediyor. Hak sahipleri belirlendi. Sadece İstanbul‘da değil ŞanlıurfaUşakBursa ve Yozgat‘ta da projelendirdiğimiz önemli çalışmalar var” dedi.

65 BİN KONUT ÜRETİLECEK

TOKİ‘nin İstanbul için yaptığı planlar sadece yeni konutları kapsamıyor. İstanbul‘da toplamda 35 bin konut ve işyerini kapsayan 19 kentsel dönüşüm projesi yürüttüklerini söyleyen Başkan Turan, “Bunlar arasında en önemli toplu konut ve kentsel dönüşümuygulama alanımız Kayabaşı Projesi. Proje kapsamında 65 bin adet konut üretilecek. 23 bin konutun üretimi, 15 bin 596 konutun da projelendirilmesini tamamladık” diye konuştu.

 

129 PROJEDE TOPLAM 125 BİN 225 KONUT YAPILACAK

Kentsel dönüşüm kapsamında 129 adet farklı projenin belediyelerle işbirliği halinde fiili olarak sürdüğünü belirten Turan, “Bu kapsamda üretilmesi planlanan konut 125 bin 225 adettir. Aktif durumdaki 129 projenin 19 adedi İstanbul, 10 adedi Adana, 13 AdediAnkara, 4 adedi İzmir olmak üzere toplam 60 ilde 112 belediye ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir” dedi.

‘361 SAĞLIK KURUMU PROJESİ TAMAMLADIK’

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan kurumun konut ile öne çıktığını ancak sosyal amaçlı birçok yapı inşa ettirdiğini ifade etti. Turhan bu tarihe kadar 266 hastane 95 sağlık ocağı projesi tamamladıklarını ifade ederken bin 3 okul, 15 üniversite, 991 spor salonu, 42 kütüphane, 170 kamu hizmet binası, 181 ögrenci yurdu, 18 stadyum, 545 cami ve 627 ticaret merkezi olmak üzere 7 bin 998 sosyal yapıyı tamamladıklarını belirtti. Turan ayrıca 81 ilde 701 bin konut projesi gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.

Etiketler: » » »