logo

Türk Futbolu Yanıyor…

Türk Futbolu Yanıyor…

futbol_sondakika_600_7ZD75UEFA’dan Fenerbahçe ve Beşiktaş’a iyi haber gelmedi. UEFA Tahkim Kurulu, Sarı-Lacivertlilere verilen 2+1 yıl Avrupa kupalarından men cezasını 2 yıla çevirdi. Siyah-Beyazlı ekibin 1 yıl men cezası ise onandı. İki kulüp davayı CAS’a taşıma kararı aldı. Devler Ligi’ne F.Bahçe’nin yerine Bursaspor gidecek. Avrupa Ligi’nde de ülkemizi Kayserispor ile Kasımpaşa, temsil etme hakkı kazandı.

UEFA Disiplin Kurulu’nun şike soruşturmasıyla ilgili verdiği cezaların ardından UEFA Tahkim Kurulu’na başvuran Fenerbahçe ve Beşiktaş’a kötü haber geldi. Tahkim Kurulu, iki kulübün cezalarının kaldırılması yönünde yaptığı itirazı kabul etmedi. Dün akşam saatlerinde nihai kararını açıklayan kurul, Siyah-Beyazlıların 1 yıl Avrupa kupalarından men cezasını onarken, Sarı-Lacivertlilere verilen 2 artı 1 yıllık cezasını 2 yıla indirmekle yetindi. Bu kararla birlikte Fenerbahçe ve Beşiktaş, son umut olarak Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) gidecek.

Sarı-Lacivertli kulüp, kararın ardından resmi internet sitesi aracılığı ile zaman kaybetmeden CAS’a başvuracaklarını duyurdu. Fenerbahçe Kulübü CEO’su Hakkı Hasan Yılmaz ise, “Biz suçsuzluğumuza inanıyoruz. Yargılamanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Cezayı kabul etmiyoruz.” dedi. Beşiktaş Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Melih Sami Esen de, CAS’a UEFA Avrupa Ligi kura çekiminden önce başvuracaklarını belirterek, “Alınan kararın hukuki bir dayanağı olabilir ama ‘her hukuki karar adildir’ demek zor.” ifadelerini kullandı.

19 Temmuz’daki Avrupa kupaları kura çekimi öncesinde her iki kulüp bugün CAS’tan olağanüstü oturum açmasını talep edip yürütmeyi durdurma kararı alınmasını isteyecek.

Hukukçular ise bunun oldukça zor olduğunu vurgularken, CAS’a açılacak davanın en az 8 ay sonra verileceği belirtildi. Bu durumda Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın yerine önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’ne farklı takımlar katılacak.

Maddî kayıpları 50 milyon Euro’dan fazla

UEFA Tahkim Kurulu’nun Fenerbahçe ve Beşiktaş’a ceza vermesi, iki kulübü maddi açıdan da zora soktu. Özellikle Sarı-Lacivertli kulüp, bu sezon Şampiyonlar Ligi’ne katılması halinde kasasına koyacağı yaklaşık 30 milyon Euro’dan da oldu. Beşiktaş’ın ise yaklaşık 15 milyon Euro’luk bir kaybı meydana geldi. Ayrıca reklam ve tribün gelirleri hesapların dışına çıktı. İki takım, bu sezon bir yıl içinde 50 milyon Euro’nun üzerinde bir rakamı karar sonrası kaybetmiş oldu. Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın Avrupa kupalarına göre şekillendirdiği transfer planlaması da UEFA kararı sonrası değişikliğe uğradı.

Avrupa medyası, UEFA’nın kararını sürpriz görmedi

Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın haklarında daha önce verilen cezalara yaptıkları itirazın büyük oranda geri çevrilmesi, Avrupa merkezli haber sitelerince olağan karşılandı. Gelişmeyi okurlarına duyurmak için özel bir metin kaleme almayan ve yalnızca İngiliz Reuters haber ajansının servis ettiği rutin metni kullanan Euronews ve Eurosport siteleri, haberlerinin başlığında “UEFA, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın cezalarını onadı” ifadelerini kullandı. Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’ne katılamayacağını açıklayan siteler, cuma günü yapılacak kuraya da geçen sezon ligi 4. sırada bitiren Bursaspor’un katılacağını duyurdular.

NE DEDİLER?

Kupalar artık iade edilmeli

UEFA’nın bu talebini tanımaz bir tavır sergilenirse bunun sonucunda TFF’nin geneli disiplin kuruluna sevk edilebilir ve Türk futbolu ağır cezalarla karşı karşıya kalabilir. Bu yüzden takımlarımızın stratejilerini değiştirmeleri gerekiyor. Çatışma yerine diyalog yolunun tercih edilmesi şart. Belki de bir an önce iki takımımızın da aldıkları kupaları iade etmeyi kabul etmeyi düşünmeleri gerekir. Çünkü UEFA’nın bu tepkisinin önüne geçilebilmesi için takımlarımızın yeni bir hamle yapması gerekiyor. Alpay Köse (Spor Hukuku Komisyon Başkanı)

CAS için zaman çok dar

Kararlar açıklanmadan önce Beşiktaş’ın cezasının ertelenebileceğini, F.Bahçe’nin cezasında indirime gidileceğini düşünüyordum. Özellikle F.Bahçe’nin +1 cezasının kalkması biraz Nasreddin Hoca fıkrası gibi. Keşke artı 1 değil de 1 yıllık ceza kalksaydı. 58. maddenin kaldırılmasıyla ilgili tartışmalar olmuş. İbrahim Akın’la ilgili bazı şeyler konuşulmuş. CAS sürecinde herhangi bir olumlu gelişme zor görünüyor. Çünkü 19 Temmuz’a kadar karar alıp bu kararın uygulanması çok güç. Ama imkânsız değil. Prof. Dr. Nadi Günal (Spor Hukukçusu)

UEFA’dan TFF’ye yaptırım gelirse gerçek tsunami olur

UEFA Disiplin Komitesi ceza verirken TFF akladı. Futbolun iki tane bölümünün aynı olayla farklı karar vermesi halinde yüzde yüz bir yazı gelecek. TFF’ye diyecek ki; bu olayla ilgili benim disiplin komitem ceza uygulaması yapmıştır. Oysaki aynı olayla ilgili TFF’nin vermiş olduğu kararlar böyledir. UEFA kararıyla ters düşmeyecek, gerekli yargılamanın yapılıp kararın düzeltilmesini, eğer düzeltilmezse ülkeyle ilgili uluslararası müsabakalardan menle ilgili şunların şunların yapılacağı gibi bir ihtar gelir. İşte o zaman tsunami olur. Yunus Egemenoğlu (TFF eski yönetim kurulu üyesi)

Etiketler: » » » »