logo

Türkiye Gazeteciler Federasyonu, 62. Başkanlar Konseyi Gerçekleşti

Türkiye Gazeteciler Federasyonu, 62. Başkanlar Konseyi Gerçekleşti

Türkiye Gazeteciler Federasyonu, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sürecinde 62. Başkanlar Konseyi toplantısını Basın Vakfı ve federasyona üye cemiyet başkanlarının katılımıyla interaktif bir ortamda gerçekleştirdi.

Koronavirüs salgın nedeniyle sanal ortamdan canlı yayın bağlantısı düzenleyen Türkiye Gazeteciler Federasyonu, 62. Başkanlar Konseyi toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda gazetelerin tek tek kapandığını belirten TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, ”Ne yazık ki gazete kapanmaları 2021 yılında da devam edecek” dedi.

Yapılan toplantıda TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, İnteraktif bir ortamda olmasına rağmen katılımın yoğun olmasından dolayı memnuniyet duydum. 61’inci başkanlar konseyi toplantımız gibi 62’nci toplantımızı da yüz yüze yapamadık. Umarız bir sonraki başkanlar konseyi toplantımızı yüz yüze gerçekleştiririz. Dünya ve ülkemizde salgın hala artarak devam ediyor. Koronavirüse yakalanan 15 arkadaşımızı kaybettik, rahmet diliyorum. İnşallah aşı ile birlikte sağlıklı günlere döneceğiz dedi.

TESİSLEŞME ÇABALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

TGF Genel Başkan Karaca, koronavirüse rağmen TGF olarak çalışmaların devam ettiğini belirterek, “TGF bu zor dönemde gerek yönetim gerek başkanlar konseyi ile önemli işler yaptı. Sorunlarının çözümü için büyük mücadeleler verdi. Basın Vakfı kongresini Zonguldak’ta yaptık. Tesisleşme çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu süre içerisinde Kocaeli Valisini ziyaret ettik, Bayramoğlu’ndaki Basın ilan kurumu tesislerinden Anadolu basını çalışanlarının yararlanması temennisinde bulunduk.

Yine bu süreçte Aydın Didim’de Türk dünyası basın merkezi ve dinlenme tesisi çalışmamız devam ediyor. Denize sıfır büyük bir alan için görüşüyoruz onay gelirse iyi olacağını düşünüyoruz. Öte yandan Yıpranma Payı ile ilgili de Türkiye Gazeteciler Sendikası ile birlikte çalışmalar yapıyoruz ve mücadeleye devam ediyoruz.  Ayrıca bu süreçte her hafta yönetim kurulu toplantılarımıza devam ettik ve zor olmasına rağmen cemiyet ziyaretlerimizi de sürdürdük. Ayrıca, internet medyası ile ilgili meclisi adeta ablukaya aldık, yoğun bir çalışma gerçekleştirdik ancak her nedense iktidar ve ortağı destek vermiyor. Bu durumu anlamak mümkün değil.” ifadesine yer verdi.

 ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ

Anadolu basınının zor bir süreçten geçtiğini belirten TGF Genel Başkanı Karaca,“4 yıl önce resmi ilan alan yerel gazetelerin sayısı Bin 800’dü. Şu anda ise 925’lere düştü.  Zor bir süreçten geçiyoruz. Ne yazık ki gazete kapanmaları 2021 yılında da devam edecek. Televizyonların da durumu çok kötü. Bu süreçte en azından uydu bedellerinin kaldırılmasını istedik ancak olmadı. TV’lerin bu sıkıntısına mutlaka çözüm bulunmalıdır.” dedi.

BİK, BİZE BİRÇOK OLAYDA BİZE DESTEK VERDİ

Karaca “Zor durumdaki Anadolu basınına destek olan Basın İlan Kurumu Genel Müdürüne de teşekkür etmek istiyorum.  TGF’nin görüşlerini benimseyerek birçok olayda bize katıldı ve destek verdi. Son olarak, resmi ilanlara yüzde 20 zam verildi, 2021 de gazetelerimiz zamlı ilan yayınlayacak.  Gazetelere 6-7 bin lira ek kazanç demektir. Öte yandan bu süreçte satış şartının kaldırılması da olumlu oldu” dedi.

 İNTERNET KANUNU BİR AN ÖNCE ÇIKMALI

Başkanlar Konseyi toplantısında söz alan cemiyet başkanları, Anadolu basınının sorunlarını savunan ve her platformda dile getiren TGF’ye tam destek verdiklerini kaydederken, mesleki konulardaki önerilerini de dile getirdiler.

Cemiyet başkanları, internet kanununun bir an önce çıkması gerektiğini vurguladı.

Hükümet ve siyasetçilerin Anadolu basınına destek vermeleri gerektiğini de belirten Anadolu basını temsilcileri, Gazete ve TV’ler başta olmak üzere kredi sağlanması,  işsiz gazetecilere maaş bağlanması ve basın çalışanlarına koronavirüs sürecinde daha fazla destek olunması gerektiğini dile getirdiler.