logo

Tuzla’da Denetim !!!

Tuzla’da Denetim !!!

boya-fabrikalarina-cevre-denetimi-2-4781527_907_oBoya kutularında AB uygunluk kriterleri olan “G” işareti bulunmayan firmalara 3 bin ile 7 bin lira, hijyen, insan sağlığı, çevre, yangın dayanıklılığı, enerji verimliliği, kapatıcılık gibi kriterleri ihlal ettikleri tespit edilen firmalara ise 14 bin 500 liralık cezai işlem uygulanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Yapı Malzemeleri Yönetmelikleri kapsamında “Güvenli Ürün” kriterlerine uymayan firmaları tespit etme amacı ile denetimler başladı.

İstanbul Tuzla Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi‘ndeki denetimlerde, AB standartlarına uygunlukları incelenen boya fabrikalarının su bazlı iç mekan boyaları, organik çözücülü son kat boyaları, dış cephe boyaları ve astar boyaları laboratuvar kontrollerinden geçiriliyor.

Bakanlık, denetlenen fabrikalardan alınan numunelerde hijyen, insan sağlığı, çevre, yangın dayanıklılığı, enerji verimliliği, kapatıcılık gibi kriterleri ihlal ettikleri belirlenen firmalara 14 bin 500 liralık cezai işlem uygulayacak. Ürünlerin ambalajlarında “G” işareti bulunmayan firmalara ise 3 bin ile 7 bin 300 lira arasında para cezası kesilecek.

-İnsan sağlığını tehdit ediyor-

Boya sektöründe kullanılan yapı kimyasallarının kontrol edilmemesinin, insan sağlığını ciddi şekilde etkilediği vurgulanan açıklamada, kaçak boyaların hem istenilen verimi sağlamadığı hem de insanların astım, nörolojik ve bronşit gibi birçok hastalığa yakalanmasına neden olduğu belirtildi.

Yapı malzemeleri bakımından Türkiye‘de binden fazla ürün çeşitliliği bulunduğu aktarılan açıklamada, bunların yaklaşık 400’ünün “CE”, geriye kalanların ise “G” işareti taşıdığı ifade edildi.

Bu ürünlerin işaretlenme kriterlerinin sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetki almış onaylı ve lisanslı kuruluşlarcagerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, Bakanlığın, yaz mevsimiyle hareketlenen boya sektöründeki denetimlerine devam edeceği bildirildi.

Etiketler: »