logo

Yumurtayı kullanırken yıkayın

Yumurtayı kullanırken yıkayın

cig_yumurta_daha_mi_faydali_1425Uygun koşullarda saklanmayan gıdaların, insan sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Doç. Dr. Işıl Var, “Et ve süt ile bunlara ait ürünleri mutlaka buzdolabında uygun sıcaklıkta muhafaza etmeli, pişmiş gıdaları hemen tüketmeli ve gıda temizliğinde deterjan kullanmamalıyız” dedi.

Küflenen gıdaların tüketilmemesini isteyen Doç. Dr. Işıl Var, kesilen ve suyu sıkılan meyvelerin hemen yenilmesini, buzlukta dondurulan gıdaların çözüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmaması gerektiğini kaydetti. Gıda satın alınırken de dikkatli olunmasını, ürün etiketlerinin mutlaka iyice okunmasını öneren Doç. Dr. Işıl Var, istenilmeyen durumlarla karşılaşıldığında ‘Alo 174 Gıda Hattı’nın aranması çağrısında bulundu.

ÖNERİ VE UYARILARINI SIRALADI

Gıdaların pişirilmesinde de dış yüzeyin olduğu kadar iç kısmının da pişmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Işıl Var, gıda tüketimiyle ilgili şu uyarı ve önerilerde bulundu:

 “Uygun saklama koşullarında saklanmaması nedeniyle küflenmiş gıdaların küflü kısımlarını atarak kalan kısmı kesinlikle kullanmamalıyız. Çünkü bozulma bütün gıdayı etkilemiştir. Yumurtaları yıkamadan buzdolabına yerleştirmeli, pişirilmeden önce mutlaka yıkamalıyız. Meyveleri kesildikten ya da suyu sıkıldıktan hemen sonra tüketmeliyiz. Aksi takdirde vitamin değerleri önemli ölçüde azalır. Patatesi, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olan yerde saklamalı, üzerinde filizler oluşan patatesleri kesinlikle tüketmemeliyiz. Kuru yiyecekleri serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklamalıyız. Yasal olarak gıdaların ambalajlı ve etiketli satışa sunulması gerekmekte. Gıda maddelerinin etiketindeki maddenin adı, içindekiler, net miktarı, firma adı, adresi ve üretildiği yer, son tüketim tarihi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınmış üretim iznini gösteren tarih ve sayısının olup, olmadığını kontrol etmeliyiz. Satın alındıktan sonra son kullanma tarihi geçmemiş olsa bile gıda maddesinin ambalajı açıldığı anda bozulma, küflenme, renk değişikliği veya kokusunda değişiklik varsa böyle gıdaları tadına bakarak kontrol etme yoluna gitmemeli, ürünü tüketmeden iade etmeliyiz.

Etiketler: » »